Jordi i Montserrat (1987)

En Jordi i na Montserrat

L’any 1987, concretament al Setembre, per la Festa Major i just un any i mig després de veure néixer la 1a parella de gegants a la vila, arribava una nova parella de gegants molt més lleugers i menys voluminosos.
Aquests gegants van ser construïts, novament, pel mestre Toni Mujal, sense cap mena d’il·lustració i sota la seva imaginació. Això va fer que els motlles els utilitzes per donar “vida” aquell 1987 a 2 parelles més de gegants molt semblants als nostres, com van ser Masquefa i Ulldecona.
Van ser subvencionats gran part per l’Ajuntament i una petita part per l’entitat gràcies a col·laboracions dels propis Artesencs amb les rifes o panera de Nadal.

Així el Setembre de 1987, juntament amb la I trobada de gegants a la vila d’Artés, estrenàvem en Jordi i na Montserrat, noms escollits per la colla i fent referència als patrons de Catalunya.
Aquell esdeveniment agrupà 15 colles, entre les quals hi havia Avinyó i Sallent que es van proclamar padrins d’aquests gegants.

Durant aproximadament el 1r any i mig, aquests gegants van lluir una imatge on na Montserrat portava un con amb un bel al cap i en Jordi no portava barba.
Sense saber exactament el motiu, durant l’any 1989 van rebre un retoc on justament la Montserrat substituïa el con per una corona i en Jordi passà a portar barba, i així quedaren fins a l’actualitat.
Al contrari, pel que fa a vestuari, sí que durant aquestes tres dècades han rebut 2 canvis. El 1r va ser a mitjans de l’any 1995 i el darrer el 2019.

Aquesta parella de gegants, agafà el relleu a en Víctor i na Maria en la torna visita d’arreu de Catalunya, com també visitar les Ciutats Geganteres, les comarcals Bages/Berguedà i també assistir al bateig, l’any 1988, d’en Treball i la Cultura a Montserrat.
Ens consta un únic precedent, de moment, i és que l’única vegada que les 4 figures sortissin de la vila d’Artés fou a la ciutat de Molins de Rei durant l’any 1987 on la colla estava en ple auge.

La Colla Gegantera d’Artés, fou constituïda l’any 1986 on veu néixer la 1a colla i així l’entitat.
Aquesta i fins a l’actualitat ha patit alts i baixos.
Distribuïm aquestes tres dècades entre el seu naixement l’any 1986 fins a l’any 2000 on l’entitat és dissolt i no troba relleu. Del 2000 al 2003 no van tenir cap activitat, completament tancats.

Arribà l’any 2003; a la festa local de la Verema, per l’octubre, un grup de joves ajudats per algun ex-membre de la colla, s’engrescaren de fer-los ballar a la Plaça Vella, lloc on es fan els actes d’aquesta.

A partir d’aquella experiència, aquell grup de joves/adolescents, l’any 2004 ja van realitzar alguna sortida fora la vila d’Artés, com per exemple l’assistència a la trobada Comarcal Bages/Berguedà a Santpedor.
D’aquesta manera, l’entitat tornà a tenir activitat i veu, novament, a néixer la 2a Colla Gegantera, celebrant trobades per la Festa Major, sortint per la Fira i activant el torna visita per arreu de Catalunya i on a més l’any 2006 celebrà la trobada Comarcal Bages/Berguedà amb més de 20 colles i també assistir a diverses Ciutats Geganteres.

L’any 2013 aquesta 2a colla recau a la manca de portadors i novament deixa de sortir fora la vila però mantenint l’activitat a Artés durant els actes del Correllengua, Fira i Festa Major.
Arriba l’any 2016 i amb ell el 30è aniversari d’en Víctor i na Maria, una data que va ajudar novament a què la 2a Colla tornés a l’activitat per arreu de Catalunya, com també recuperar portadors i incorporar gent nova.

A partir d’aquell 2016 i fins a l’actualitat, hem seguit amb la rutina de la torna visita, sortint per la Fira, celebrant l’anual trobada de gegants per la Festa Major i dansant amb il·lusió i amb moltes ganes com el primer dia de l’any 1986