Víctor i Maria (1986)

Història dels GEGANTS I NANS D’ARTÉS

En Víctor i na Maria

Artés, municipi de la comarca del Bages dins la província de Barcelona, ha de remuntar fins a l’any 1985 per recordar quan es va dur a terme la primera fase per tenir uns gegants propis.

Anteriorment a la data del 1985, no consta enlloc que Artés tingués uns gegants, tanmateix, val a dir, que en alguna celebració com Corpus o Festa Major dels anys 60-70 ens visitessin al nostre municipi els gegants de la Ciutat de Manresa o de Sabadell.

A partir de l’any 1985-1986, Artés i principalment Artesencs, iniciaren el projecte per tenir la que seria la 1a parella de gegants a la vila.
La recerca per obtenir el benefici suficient va anar a càrrec d’una colla d’Artesencs que van impulsar la rifa d’una mona, gentilesa del pastisser Sr. Blaya (actualment Pastisseria EL CIGNE de Manresa) i juntament amb vàries entitats del poble van engegar un projecte d’anar “casa per casa” per recollir més col·laboració econòmica.
El resultat va ser tant positiu que a finals de l’any 1985 ja es van posar en marxa per tirar endavant el projecte de tenir la 1a parella de gegants.
Després d’uns contactes i xerrades prèvies, els artesencs i la que seria més endavant la 1a colla gegantera, van donar el vot de confiança al Cardoní Toni Mujal (actualment mestre de moltíssimes figures), ja que mai havia construït 100% uns gegants des del seu taller.
Dit d’una altra manera, i dit per ell, aquesta parella de gegants va ser la 1a que va sortir feta de dalt a baix (estructura, cavallets, roba, pintura….)del seu taller.
Prèviament als nostres gegants havia donat un “cop de mà” al barri de Planès i Bergús de Cardona a construir l’actual parella d’aquest barri.
Així doncs, el 1r encàrrec oficial que va rebre l’actual mestre Cardoní Toni Mujal, fou en Víctor i na Maria i dos capgrossos (amb cares d’avi i d’àvia)

L’any 1986 i durant els actes de l’anual Fira del vehicle usat, al mes d’Abril, es va fer l’estrena de la 1a parella de gegants i capgrossos.
L’acte es va dur a terme a dins el pavelló, acompanyats d’una multitud d’Artesencs que esperaven amb ganes l’estrena juntament amb les autoritats del poble, el mateix constructor i 4 colles convidades (Avinyó, Sallent, Cabrianes i Sta. M. d’Oló).
Aquell mateix any ja van assistir a les trobades d’Oló, Moià i Tona amb motiu de la II Ciutat Gegantera de Catalunya.

L’any 1987, la colla continua creixent, abans però en Víctor i na Maria continuaven representant la vila d’Artés arreu de Catalunya, on per exemple assistir a la III Ciutat Gegantera a Vilassar de Dalt.

A causa del material utilitzat, el pes i l’alçada, la colla, juntament amb l’Ajuntament decidiren fer construir una altra parella de gegants molt més lleugers, més de bon portar i no tant alts.
Aquest projecte és duu a terme durant l’any 1987 i al Setembre d’aquest, arribaven a la vila d’Artés l’actual parella que ens representa arreu; en Jordi na Montserrat.

D’aquesta manera en Víctor i na Maria, noms escollits per votació popular i que representen els patrons d’Artés, deixaren de sortir de la població. Només ho feien i ho fan per actes molt rellevants i extraordinaris i d’aquesta manera sols se’ls pot veure en actes de la mateixa vila.

Aquests gegants només han rebut una sola restauració, que es va dur a terme al mateix lloc d’on els vam veure néixer. Va ser l’any 2016, durant l’any del 30è aniversari. L’actual colla decidí fer un homenatge/celebració juntament amb la 1a colla i fundadora de l’entitat. Aquell dia ens van acompanyar 6 colles (Avinyó, Sallent, Prats de Lluçanès, Navarcles, Puig-reig i Moià)
Des de llavors, aquesta 1a parella de gegants han tornat a tenir activitat a fora la vila d’Artés, com per exemple assistint al 30è aniversari dels gegants de Masquefa així com també als 75 anys dels gegants de Moià.
I com a punt extraordinari, el 2019 vam ser padrins d’en Bernat de Peguera de la colla gegantera ” els K+sonen” de Balsareny.

Actualment descansen dins un “cuarto” cedit per l’Ajuntament i l’Escola de Música, acompanyats pels nans i capgrossos.