Regió 7 (07/06/2010): La Patum s´acaba amb eufòria després dels problemes que van fer escurçar la passada

juny 7, 2010 in Premsa

PILAR MÀRQUEZ | BERGA

Berga havia de posar aquesta matinada el punt final a una Patum multitudinària acomiadada amb l’eufòria dels berguedans i els visitants; tot i els problemes que, arran d’una assistència massiva i alguna caiguda esporàdica, van obligar a escurçar el passacarrers de dissabte, i en van fer variar el recorregut per seguretat.

Si es compleixen les previsions que es mantenien anit a l’hora de tancar l’edició, s’haurà culminat una jornada final que va començar diumenge al migdia amb una nova Patum de lluïment i que va dir adéu a aquesta edició del 2010 amb la tradicional Patum completa del vespre, que com dissabte va acollir milers de persones.

Forans i patumaires locals van congregar-se ahir, doncs, en una plaça que, a l’hora de tancar aquesta edició, semblava al límit de les seves possibilitats, però que no parava d’absorbir les persones que hi entraven i en sortien per gaudir de la festa o descansar uns moments: per sopar o bé per fer el got en un dels establiments de la ciutat que han bullit al màxim aquesta ja passada setmana. Si al migdia les comparses van fer les rotllanes amb més o menys facilitat, al vespre la cosa es va complicar amb un nombre més elevat d’assistents, però amb normalitat.

Gent a la barana, al clàssic fanal, a les escales de la berruga i de l’església de Sant Pere, però també en tots i cadascun dels racons que té una plaça ja acostumada a les multituds i a l’espera dels pacients patumaires que, hores abans, ja ocupaven el seu lloc. Un fet que, malgrat tot, no va estalviar-los les empentes d’uns i altres, que de mica en mica i, des de les 8 del vespre, continuaven entrant a l’escenari per excel·lència d’una celebració que ahir tothom volia acomiadar un any més.

A 2/4 de 10 en punt de la nit va començar la darrera Patum completa de l’any, amb una bona temperatura ambiental, però amb un cel més gris que la resta de dies, per culpa de la pluja que queia tímidament mitja hora abans de la festa. El bon temps, malgrat tot, ha estat clau per a la bona assistència a una festa que ha omplert Berga de gom a gom durant els últims cinc dies. La previsió apuntava que la festa s’allargaria fins passada les 3 de la matinada (amb tirabols inclosos), i que els més atrevits tindrien les condicions idònies, la nostàlgia de l’últim dia i la temperatura per continuar la festa a la mateixa plaça fins molt després; amb l’anomenada Patum dels pobres, sense comparses però amb presència d’alguns músics. A l’hora de tancar aquesta edició, Berga es disposava, de fet, a viure el primer salt de plens de la nit enmig de l’emoció d’una celebració que trigarà un any i gairebé 20 dies a omplir de festa la capital berguedana.

Des del balcó de l’ajuntament, ahir, autoritats i convidats, entre els quals es trobaven Joan Puigcercós (ERC) i Josep Camprubí, alcalde de Manresa, no van perdre’s cap dels detalls d’una primera tanda de Patum que va gaudir-se amb empentes però sense més problemes que el poc espai ja habitual, i que, per tant, va fer oblidar ràpidament un dissabte que, malgrat acabar sense incidents, va sorprendre els assistents en comprovar que el recorregut previst pel carrer del Roser i la Gran Via no s’efectuaria per raons de seguretat, i després d’escoltar l’opinió favorable al canvi dels geganters, que un cop a la plaça de la Creu van considerar que el més segur era tornar a la de Sant Joan per fer tirabols.