Regió 7 (27/06/2011) Amb el Tinet i la Maria cap al cim del Canigó

juny 29, 2011 in Premsa

G.ALEMÁN Era la tercera vegada que ho intentaven, i aquest cap de setmana, finalment, ho van aconseguir. La colla de geganters i graells de Navarcles va pujar dos dels seus gegants, el Tinet i la Maria, a una de les muntanyes més emblemàtiques del catalanisme: el Canigó.

L´aventura va començar dissabte quan el rellotge tan sols marcava 2/4 de 6 del matí. Una vintena de membres de la colla bagenca s´havien desplaçat al municipi de Rià i Cirac, situat a la comarca del Conflent. Alguns s´hi esperaven des de divendres i van fer nit en un càmping del municipi. Els navarclins, entre els quals hi havia també infants, no estaven sols. A poc més de tres quilòmetres, a Prada de Conflent, els esperaven una vintena de persones més de les colles geganteres de la Llacuna, Sant Celoni, Corbera del Llobregat i Vilafranca de Conflent. Un cop reunits, van agafar el cotxe i, després de 23 quilòmetres, van arribar al refugi de Cortalets, punt de sortida de la ruta que els havia de dur a la part més alta de la muntanya, situada a 2.784 metres d´alçada.

Amb uns cavallets més baixos del que és habitual –amb l´objectiu de no arrossegar-los–, els navarclins Jordi Camprubí, Josep Sánchez, Francesc Serra i Amador Codina van ser els encarregats de pujar el Tinet, que pesa 48 quilograms i supera els 3 metres i 52 centímetres, fins al cim de la muntanya. La colla de Vilafranca es va fer càrrec de la Maria –de 52 quilograms i 3 metres i 48 centímetres d´alçada–, i la resta, de dur l´avituallament i, com no podia ser d´una altra manera, les gralles. Així, les colles van iniciar un camí de set quilòmetres, amb trams de més o menys dificultat. Pel camí deixaven els excursionistes que feien la mateixa ruta, sorpresos per la peripècia. I és que no resulta gai-re habitual veure una colla d´alpinistes amb dos gegants. Finalment, a 2/4 de 12 del migdia, els navarclins van arribar al cim de la muntanya entre els aplaudiments de la resta de components i d´altres excursionistes. Va ser un moment molt emotiu per als del Bages, que van veure com per fi podien plantar la Maria i el Tinet al costat de la creu del Canigó. I és que si el 2007 va ser una cursa el que els va impedir pujar-hi –van substituir la fita per la pica del Carlit, de 2.921 metres–, el 2008 va ser la pluja. L´objectiu es va fixar fa uns anys quan els de Navarcles van establir vincles amb una altra colla especialitzada a dur als seus gegants pels grans cims del territori català.

La baixada va resultar molt més assequible per als geganters i els grallers. En menys d´una hora eren als Cortalets, on van trobar un aplec de sardanes, en el qual van decidir participar, i a les 5 de la tarda, a Rià i Cirac. N´hi va haver, però, que encara no en van tenir prou i van voler visitar el monestir de Sant Martí del Canigó. I després de fer nit a Rià i Cirac, els dels Bages van tornar a casa ahir. L´objectiu, per fi, s´havia assolit.