La música tradicional de Navàs enregistra en CD la seva ànima més preuada

juny 9, 2013 in Notícies

 

Text: Ajuntament de Navàs

 

La música dels balls tradicionals de Navàs ja tenen finalment un suport en compac disc que permetrà la seva reproducció i divulgació a tothora i arreu. Els temes més emblemàtics com el ball de gegants, nans, cascavells i bastoners han estat interpretats i enregistrats amb la col·laboració d’alumnes i professors de l’Escola de Música.

En el CD també s’hi han incorporat una tria de sardanes i composicions dels mestres Josep M. Castella, Jaume Conangla i Josep Sensada que fan referència a Navàs. En aquest treball també hi ha col·laborat la Coral Nova.

L’empresa navassenca Gèmini Sons ha estat l’encarregada d’enregistrar la música que conté part de l’ànima col·lectiva del poble de Navàs. Valentí Gubianas ha fet unes precioses il·lustracions per la carpeta del CD.

L’acte de presentació ha omplert el Casal Sant Genís de públic, entre els quals hi havia els fills del mestre Josep M Castella i, l’emotiva presencia de Jaume Conangla i, Josep Sensada com a únics supervivents d’aquest trident de músics.

L’alcalde de Navàs, Jaume Casals, la regidora de Cultura Sònia Majoral han acompanyat l’estrena i presentació de les melodies que han interpretat les formacions musicals de l’Escola de Música, l’orquestra, la banda, el combo, el grup de grallers i la Coral Nova. L’alcalde ha fet una mica d’història del projecte, posant l’accent en la necessitat de preservar aquest patrimoni musical que són els balls tradicionals de les comparses que ballen a la plaça per la Festa Major, i en la voluntat de continuar donant suport a l’Escola de Música com una inversió de futur. També ha recordat persones que han dedicat la seva vida a la música i que malauradament ja no hi són, com la professora de piano Assumpció Calderer, o Joan Sola, sense deixar-se cap dels conjunts i grups musicals que han sorgit a Navàs en els darrers anys. Abans de lliurar un ram de flors als familiars dels compositors, ha recordat que la música és un llenguatge per escoltar i una escola de tolerància.

L’AMPA de l’Escola de Música ha posat a la venda els CD “La música que ens mou” al preu de 10 € que servirà per pagar l’enregistrament i finançar activitats musicals al centre.

A la sortida s’ha servit una copa de cava ben fresc que ha ajudat a fer una llarga i animada tertúlia.