História

La colla gegantera del barri de Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat es va fundar l’any 1985.

Diuen que un dia al barri de Sant Josep va fer hi un acte de presència un vent, un vent terriblement potent que va capgirar tot el barri fins que es va transformar en un embut. Els seus habitants mai ho podran recordar perquè, per algun motiu que ningú sap, tots dormien un somni profund, tots menys un treballador de la Farga que, allà on ara hi ha el parc Creixells, s’estava amb la seva enamorada, una pagesa de la Marina. De tant embadalits i ocupats com estaven, el vent no els va veure.

El fum de la Farga veia que s’acostava la fi perquè el vent es dedicava a xuclar d’una a una les xemeneies.I es així com va lliurar una gran batalla. El fum, veient que tenia les de perdre, va dir :

“Me n’aniré amb la condició que jo sigui l’últim fum que pugui habitar aquesta fàbrica. Fa ja molts anys que hi sóc, i no podria soportar que un intrús resseguís tots aquests racons i ocupés el meu lloc.”

El vent va acceptar, va xuclar-lo i el va fondre dins d’un gran núvol de vapor. Mai més se’n va saber res.

És llavors quan va veure aquella parella desperta i va decidir que serien els millors vigilants que podria trobar. Els va transformar en dues columnes del pont d’Isabel la Catòlica i els va fer complir una promesa: s’estarien allà quiets amagats i expectants, pendents que la Farga no fes més fum, i únicament podrien desfer-se de l’encanteri quan els fonaments de la fàbrica trontollessin. Llavors en forma de gegants immortals, farien públic el seu amor. Si us hi fixeu bé, a partir del 2 de maig de 1993 dia en què van aparèixer aquests gegants Fargot i Farguet sota el pont d’Isabel la Catòlica, al principi de tot i falten dues columnes: són els FILLS DEL FUM DE LA FARGA!!