Historia

La Cleca va ser fundada l’any 1997 a Bràfim, el grup ja funcionava desde feia anys com a companyia de teatre, però com a nova animació es va treballar de cara a tenir el grup de gegants per animar les festes del poble.

L’any següent, batejà la seva parella de gegants Jaume i Loreto nascuts de la mà del mestre Joan Miró i Oró de La Serra d’Almos. Els noms provenen del santoral brafimenc: Sant Jaume i la mare de Deu del Loreto; els patrons de la nostra vila, celebrant les festes el 25 de juliol i el 10 de desembre respectivament.

Al mateix any la colla, batejà el manotes Macabeu, sorgit de mans de la mateixa entitat.

El 4 de juliol de 1999 s’estrena la Parellada, per fer de parella al Macabeu.

També el 4 de juliol s’estrena el Grup de Grallers i Tabalers de la colla.

L’any 2002 s’estrenen quatre nans fets de la mà del mestre Joan Miró, aquests són un nen, una nena, un gos i un avi. La colla també disposa de tres nans més què són un arlequí

L’any 2009 es presenta el gegantó Galderic, nascut de la mà del Lluis Musté de Valls.

Els gegants i gegantons de Bràfim han voltat per molts pobles I ciutats de Catalunya, i també han viatjat fins Legánes, Logronyo, Prayssac(França) i Andorra.

Els gegants de la colla han apadrinat, fins ara, els gegants Mingo i Catarina del Col·legi Dominiques de Tarragona, els gegantons de la Colla “Els Cabrits” de Blancafort i el gegant Lo Martí del Mallol de la Colla Terra Nostra de Poboleda.

Actualment la nostra colla és membre de la Coordinadora de Geganters i Grup de Grallers de les Comarques Meridionals de Catalunya, i de l’Agrupació  de Geganters de Catalunya.

La Cleca com entitat de Bràfim, organitza un seguit de  festes populars: el carnaval, la calçotada, Sant Jordi, la revetlla de sant Joan, la trobada Gegantera i activitats per la Marató de TV3, també col·labora amb les activitats de altres entitats del poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *