Els Grallers de l’Espluga viuen les Matinades de Festa Major més participatives

La 28a edició de les Matinades de Festa Major dels Grallers de l’Espluga ha estat una de les més participatives que es recorden, especialment durant el primer tram del recorregut nocturn posterior a la festa del divendres 26 de juliol a la nit. Aquest any, l’actuació de matinada es va avançar mitja hora, fet que va provocar que en gaudís més públic que encara no havia anat a dormir.

Els Grallers de l’Espluga interpreten les matinades des de la fundació de l’actual grup el 1992, quan van començar a tocar pels carrers de l’Espluga la melodia tradicional de Matinades als Països Catalans. El 2005, Josep Prats va compondre una versió pròpia en record al jove graller Martí Mercadé, que havia mort en accident de trànsit pocs dies abans de la Festa Major.

Visita a portals i balcons

Una de les tradicions més arrelades vinculades a les Matinades és la visita a diferents portals i balcons que ofereixen als Grallers de l’Espluga i a qui els acompanya algun tipus d’esmorzar, ressopó, copa de cava, fruita o llaminadures. El recorregut s’ha anat adaptant amb els anys a la petició de determinades famílies de rebre la visita dels Grallers, de matinada.

L’arribada de les Matinades a la carretera de Poblet, on els rep cada any la presidenta dels Grallers, Gegants i Nans, Magda Buldó. (Foto. Xavier Lozano)

Actualment, el recorregut comença a la plaça del Casal i es dirigeix a la carretera de Poblet on cada any els rep la presidenta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó. Després, és l’Ajuntament qui ofereix un esmorzar a la comitiva, al pati de l’Antic Hospital.

Els Grallers i acompanyants, esmorzant durant les Matinades d’aquest 2019. (Foto: Xavier Lozano)

Ja és un referent també la visita al carrer de les Parres on els bastoners Xavier Rosell i Helena Rivero reben les Matinades amb fruita i begudes. Al costat, l’artesà Josep Maïllo ofereix anualment un esmorzar de pa amb llangonissa seca als Grallers. Els últims a rebre la comitiva són els membres de la família Torres-Lopez i Torres-Garrell, al carrer Sortetes. Des del balcó Joan López ofereix cada any una copa de cava i llaminadures als assistents.

Les matinades fotografiades per Pep Torres des del seu balcó, la matinada del 27 de juliol de 2019. (Foto: Pep Torres)

Les matinades acabaven sempre amb la sortida del sol al carrer Lluís Carulla i la plaça Montserrat Canals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *