El seguici festiu de l’Espluga actuarà, amb restriccions, per la Festa Major

Grallers, tots els gegants i nans, balls de diables, Senglar i bastoners, tornaran al carrer per la Festa Major de l’Espluga, del 28 de juliol al 2 d’agost de 2021, encara que serà amb restriccions. L’Ajuntament de l’Espluga i les entitats de cultura popular hem programat una sèrie d’actuacions estàtiques preservant els horaris dels principals actes tradicionals, i també una opció de cercavila en circuit tancat que només es podrà desenvolupar si s’amplien les restriccions actuals. El ball oficial dels gegants de l’Espluga al pregó, les matinades dels Grallers de l’Espluga, i les dues ballades del seguici a la plaça Montserrat Canals seran els principals actes de cultura popular.

Consulta aquí el programa d’actes

Ballades, enlloc de cercaviles

Els únics actes de cultura popular que mantindran format seran les matinades dels Grallers de l’Espluga (dissabte 31 a les buit del matí, sense públic) i la ballada dels gegants Ponç Hug i Beatriu acompanyats dels nanos macers al pregó de la Festa Major, que es farà a la plaça d’en Canós, encara que s’ha suspès la cercavila solemne del pregó amb la bandera de la vila i les autoritats, que tradicionalment obre oficialment els actes.

Els Gegants Ponç Hug i Beatriu, ballant abans del pregó de Festa Major a la plaça d’en Canós, l’any 2020. (Foto: Fina Montserrat)

Per contra, la Cercavila Gran del divendres de Festa Major i la sortida d’Ofici i ballada a la plaça de la Vila, el diumenge de Festa Major, s’han substituït d’un acte estàtic, davant del Casal de l’Espluga, amb el públic assegut, centrat ens els balls oficials de cada element del seguici. L’acte serà conduït i s’introduïran les diferents agrupacions per tal de donar valor a les diferents actuacions i als balls de gegants, nanos, bestiari, diables i bastoners.

Consulta el programa d'actes de la Festa Major 2021

Els balcons, amb domassos nous

Una de les novetats d’aquesta Festa Major és la presentació dels nous domassos pels balcons i finestres de les cases de la vila, amb el color verd oficial de l’Espluga i l’escut heràldic de la vila. El projecte, impulsat per l’Ajuntament de l’Espluga, ha comptat amb l’informe previ elaborat Xavier Lozano, membre dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga. Just fa 25 anys que la comissió pro-restauració de l’església Vella va impulsar els primers domassos, amb l’escut antic; i també es compleixen 10 anys del nou escut -inspirat en la simbologia històrica utilitzada des del segle XV.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *