Gegants

Rimbau i Sibil·la de Corbera:

Els nous gegants de Llinars

Any de construció: 2014

Lloc de construcció: Taller Sarandaca

Propietari: Ajuntament de Llinars del Vallès

Pes: el gegant 38 kg i la gegants 34 kg

Alçada: 3,50 m

En Rimbau i la Sibil·la de Corbera són els gegants que visiten les diferents poblacions de Catalunya.

Estrenats el 6 de setembre del 2014 amb una gran festa de celebració dels 40 anys d’en Miquel i la Pepeta. Van acompanyar-los 12 colles geganteres amb l’especial presencia dels gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya en Treball i na Cultura, i els gegantons Pau i Alegria.

Ells són obra de l’artista granollerí Ramon Aumedes, del taller Sarandaca. Representen el poble en tots els sentits. El gegant porta la Torrassa a la mà dreta, lloc emblemàtic de Llinars. La geganta un cistell amb flor de lli que dona nom al poble i bolets per l’abundància que en tenim en terres Llinasenques. Els dos vestits de pagesos de gala. Els noms provenen de la baronia dels Corbera que habitaven al castell. La capa blava i la brusa vermella són els colors de la competició de la Festa Major.

Els gegants nous, disposen de ball propi “El sucre i l’empenta” amb música de Xavi Tella, i coreografia d’Arnau Guardi.

Els padrins de la Sibil·la són els gegants Alfons i Loreto de St. Pere de Vilamajor i els padrins d’en Rimbau són l’Avi Felip i la bugadera Pepeta de St. Antoni de Vilamajor.

Aquests són els gegants de Protocol de la Vila.

 

Miquel i Pepeta:

Els gegants vells de LlinarsAny de construcció: 1974

Constructor: Quim Camps

Propietari: Casal Parroquial (actual cessió a la Colla Gegantera La Patufa)

Pes: el gegants 38 kg i la gegants 42 kg

Alçada: 3,74 m

Aquests gegants només surten als actes geganters de Llinars o en ocasions especials fora de la població

A principis de l’any 1974, enfront de la cultura franquista del moment, es va voler afirmar l’aire cultural construint uns gegants. La idea també va venir gràcies a un espectacle dels “comediants” que es va representar al poble en el qual i apareixien uns gegants. Així doncs es va demanar a l’escultor de Llinars, Quim Camps que s’encarregues de la construcció. Tot i així perquè la gent es fes seus quests gegants se’ls va donar l’oportunitat de col·laborar, en la confecció de la roba, detalls, etc. Val a dir que aquests gegants van ser possibles gràcies a donacions i col·laboracions personals a nom del Casal Parroquial.
Com a condició principal es va dir que havien de ser uns pagesos, ja que abans de l’expansió industrial de la dècada dels 60, l’agricultura havia estat una gran font d’ingressos al municipi. A més a més es volia que fossin els gegants més grans de la comarca. Havien de ser molt divertits, per això se’ls va fer uns braços movibles, amb la finalitat de què tothom qui no s’apartés quan venien rebia una bona bufetada.
Per la vigília de Sant Joan d’aquell mateix any es va dur a terme l’acte de presentació que va tenir lloc a la plaça de l’església. Els habitants del poble van poder conèixer els seus gegants; en Miquel un català ferreny, amb faixa i barretina, cintura i espatlles amples i per altra banda la Pepeta, la geganta amb dimensions similars a les del gegant, vestida de catalana: camisa blanca, faldilla estampada, un cosset negre i una grandalla al cap recollint-li els cabells. Els noms es deuen a l’alcalde del moment i la seva dona. Val a dir que es van decidir fruit d’una discussió entre l’Ajuntament i el Casal Parroquial.
Després de fer actes al poble, i algunes sortides fora, com la I Trobada de gegants Internacional 1982, i el centenari del tren de Granollers, l’any 1984, la primera colla va deixar d’existir. Però 5 anys després se’n va formar una de nova la qual els va restaurar, ja que havien quedat una mica perjudicats després d’aquest període d’abandó. El fet destacable d’aquesta reconstrucció va ser el canvi de l’estructura, que va passar a ser de fusta a alumini.
Així doncs ben guapos i restaurats l’any 1990 van reaparèixer, però aquest cop no anaven sols sinó que els acompanyaven a part de la Patufa, 8 capgrossos nous, 4 hortalisses: l’albergínia, el tomàquet, la castanya i un pebrot verd, per altra banda quatre personatges: un soldat, una parella d’avis i per últim en flaco.
Ja amb uns quants anys d’història, i aportant cultura, gresca i xerinola al poble, es va decidir l’any 1997 batejar-los, aquest bateig es va dur a terme durant els actes de la FM i van ser apadrinats pels Xics de Granollers.  Un any després, el cabell de la geganta havia quedat deteriorat, per això es va procedir a canviar-li la perruca.
En Miquel i la Pepeta, ja feia temps que voltaven junts així que els membres de la colla van decidir que s’havia de celebrar el seu casament i així va ser, a l’abril del 99, van unir-se en matrimoni. Durant aquests anys tant els d’abans com els de després del casament, els gegants van participar a diferents actes, a trobades  de pobles veïns, acompanyant les cavalcades dels reis, a la mitja marató de Granollers i per suposat també a la Festa Major del poble.

Malauradament l’any 2008 la colla que feia tant temps que estava amb ells es va deixar de sortir, doncs, cadascú va anar marxant per motius aliens, i els gegants van quedar tancats altre cop durant un llarg període. Però quina sort, perquè l’any 2011 una colla de joves amb ganes de gresca van formar una nova colla, l’actual Colla gegantera La patufa, els van restaurar i els van portar fins l’any 2014, any en que en motiu del seu 40 aniversari se’ls fa una restauració integral que consta de diferents parts: americana nova pel gegant i cosset per la geganta a càrrec de Lucia Alonso, restauració a fons dels caps, desperfectes, polit de les peces fet per Arnau Guardi  i policromia feta al taller gabins de torelló. Aquesta restauració va ser gràcies a un projecte de micro mecenatge amb l’empresa Verkami en el que la gent del poble hi va fer donatius per poder reparar les figures.

 

El gegant boig:

El gegant boig de la Festa MajorAny de construcció: 2015

Constructor: Arnau Codina

Propietari: Colla Gegantera La Patufa

Alçada: 3,10 m

Pes: 33 kg

Observacions: llença aigua per la boca

Aquest gegant és estrenat el dia 4 de setembre del 2015 abans del pregó de Festa Major, despres d’un nuvol de fum apareix en públic el gegant boig. Un gegant pensat per sortir sols per la Festa Major i amb l’intenció que es converteixi en un tret identificatiu d’aquesta festa, el seu vestuari conté blau i vermell colors de la festa.

Amb un caire molt grotesc és un gegant totalment diferent de l’habitual, llença aigua per la boca i amb les seves mans reparteix mastegots per tot arreu.

A diferencia dels gegants de protocol aquest està pensat per sortir a qualsevol hora del dia sense programació prèvia.

El gegant té un ritual per obrir i tancar la festa major, es tracta que el primer dia de festa abans del pregó llegeix uns versots a l’alcalde demanant que li otorgui la clau del poble per poder ser l’amo de la festa, un cop li fa entrega la custodía durant tota la Festa Major fins que l’últim dia apareix al veredicte de la competició entre blaus i vermells amb la clau on dins hi porta els resultats, que els entrega als seus pregoners que acostumen a ser una parella de xanquers. Un cop llegit el veredicte el gegant boig ens recita uns versots de despdida i entrega la clau a l’alcalde.

Disposa de la seva música propia composada per Pol Ducable i pot ser ballada de dues maneres o bé el ball de plaça on actua el gegant sol o el ball de cercavila en el qual hi participa tothom qui vulgui del public, les coreografies han estat creades per Colla Gegantera la Patufa.

 

Leave a Reply