XXVIII Trobada de gegants de Sant Pol de Mar (21 de juliol)

juliol 16, 2012 in General

Un any més per la Festa Major de Sant Jaume arriba el torn que en Ben Hassad i la Mercè de la Murtra ens fagin gaudir de la seva trobada de gegants i sobretot del Ball de l’Almorratxa.

“Els gegants de Sant Pol representen uns personatges d’una llegenda de l’antiga Vall de la Murtra. Mercè, després de ser segrestada pels moriscos, als 5 anys, va viure una experiencia insòlita que va propiciar que s’acabés casant amb Dèu. Quan Mercè va retornar a casa seva ja havien passat uns anys i ja s’havia fet gran i molt guapa. Diu la llegenda que un moro que vivia per allà la festejava. I sembla ser que, tot i la negativa de la Mercè, ell continuava fins al punt que en una festa, celebrada al Castell de Santa Florentina (Canet de Mar), la va obsequiar amb un almorratxa, símbol que, si l’acceptava, es casarien. Mercè la va agafar i, per sorpresa de tots, la va llençar contra el terra trencant-la en mil trossets. Ben Hassad, avergonyit i destrossat, va marxar cap al Marroc tot abandonat totes les seves riqueses. D’aquí ve, també, la coneguda “Dansa d’Almorratxes”. Una coreografia en la qual la geganta li agfa l’almorratxa al gegant i l’acaba tirant per terra trencant-se en trossets. Diuen que la bona sort et vindrà si n’agafes un tros.”


La plantada serà a les 6 a la plaça de l’Hotel i la cercavila començarà a les 7 fins a la plaça de la Punta. La trobada comptarà amb la presència dels gegants d’Andorra la Vella i l’Ametlla de Merola entre d’altres.