15 d’agost, època de Festes Majors!

agost 11, 2012 in General

Doncs sí, al voltant del 15 d’agost és costum a arreu de Catalunya la celebració de festes majors. Com no, al Maresme també hi ha algunes poblacions que la celebren. És el cas d’Arenys de Mar, Badalona, Cabrils, Malgrat de Mar i Sant Vicenç de Montalt. Festa Major és sinònim de gegants, i aquí us deixem el recull d’actes de les poblacions esmentades anteriorment on els gegants en són els protagonistes.

Arenys de Mar – Festa Major de Sant Roc

A Arenys de Mar els gegant són estimats i coneguts i una prova d’això és que la riera s’omple de gent cada cop que surten. En Tallaferro i companyia faran de les seves a la Nocturna i sortiran més tranquils i calmats a la cercavila de gegants i nans.

Dimarts 14 d’agost – A les 22,00h, des del carrer Vallgorguina – Cercavila nocturna de gegants
Una de les cercaviles més esbojarrades de tota la comarca. Com aniran vestits aquest any els gegants? Apropa-t’hi i descobreix-ho!

Dijous 16 d’agost – A les 18,00h, des del C.C.Calisay – Cercavila de gegants i nans
En Tallaferro i la Flor d’Alba, en Roc i la Maria, l’Elm i la Carmeta i els nans, recent arribats de Budapest, sortiran pels carrers del poble per fer la tradicional cercavila de festa major.

Badalona – Festa Major d’Agost

Aquest any, Badalona ha estat a punt de patir una de les coses que mai poden passar:  quedar-se sense festa major! Per sort, el poble i les entitats han reaccionat i s’acabarà celebrant.

Dimarts 14 d’agost – A les 19,30h, des de la plaça de la Vila – Cercavila de Festa Major
En acabat el pregó, els gegants de Badalona i totes les altres colles de cultura popular i tradicional, sortiran pels carrers més cèntrics de la ciutat.

Dimecres 15 d’agost – A les 12,00h, a l’església de Santa Maria – Ofrena dels gegants a l’Ofici solemne de Festa Major
L’Anastasi i la Maria entraran solemnament a l’església de Santa Maria durant el moment de les ofrenes a la missa en honor a la Verge Maria. Els gegants executaran una dança creada per a la ocasió anomenat Ball de Santa Maria i després oferiran el ram de la geganta. Miraculosament, el ram s’alçarà fins arribar als peus de la Verge.

Cabrils – Festa Major de Santa Helena

Una gran notícia és que els gegants de Cabrils tornin a sortir després d’estar un temps inactius. Per tant no hi ha excuses per anar a Cabrils a gaudir d’un magnífic acte com és La Troca.

Divendres 17 d’agost – A les 18,30h, a la plaça de l’Església – La Troca
És l’acte més festiu de la festa major i el que dóna inici a la mateixa. Vine a Cabrils a desembolicar la troca! Aquest acte està format per:

·El Pregó: Enguany, un altre cabrilenc o cabrilenca que durant anys hagi destacat per la seva col·laboració i dedicació al nostre poble, serà l’escollit/da. Qui serà el pregoner o la pregonera 2012???

·La Repicada: Com tots els inicis de les festes majors d’arreu, les campanes prenen el protagonisme per anunciar l’inici de la Festa Major, a càrrec del campaner Jaume Tolrà Ferrer.

·La Ballada: La imatgeria festiva de Cabrils i els grups tradicionals treuen les seves millors gales per lluir aquest inici de la Festa Major.

·La Baixada: La imatgeria festiva, les autoritats, i tots els cabrilencs i cabrilenques que ens acompanyeu, farem una cercavila pels carrers del poble que tornarà a la plaça de l’Església.

Malgrat de Mar – Festa Major de Sant Roc

Malgrat de Mar també celebra la Festa Major de Sant Roc. Si fa uns dies, gaudiem de la trobada de gegants, ara és el torn de que els gegants vagin a l’Ofici de Sant Roc.

Dijous 16 d’agost – A les 12,00h, a l’església de Sant Nicolau – Ofici de Sant Roc
En Bernat i l’Eulàlia encapçalaran el seguici local d’autoritats i els acompanyaran fins a l’església per fer l’Ofici en honor al patró del poble.

Sant Vicenç de Montalt – Festa Major d’Estiu

En Bòbul i la Margaridassa, i l’estimat Toni Sors, sortiran el dia clau de la Festa Major, el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, per acompanyar les autoritats a Ofici.

Dimecres 15 d’agost – A les 10,30h, a la plaça del Poble – Passejada popular i acompanyament dels gegants de Sant Vicenç a les autoritats
Els gegants locals i les autoritats assistiran a l’Ofici de Festa Major i tornaran cap a la plaça del Poble on hi haurà el vermut popular.