El Pere Pau i la Roser

rfyA finals de l’any 2012, la Colla Gegantera de Masquefa va endegar el projecte de construcció d’una parella de Gegantons de la Vila, que s’incorporarien al Seguici, amb la voluntat d’apropar als joves masquefins, el fet geganter i l’estima cap a les tradicions nostrades.

Després d’un temps de treball d’investigació sobre el que havien de representar les noves figures, amb l’ajuda de l’historiador local, Xavi Pérez, el 20 de juliol de 2013, en el marc de la Festa Major de Santa Magdalena i enmig d’un espectacle -acompanyats dels Trabucaires de Sant Esteve Sesrovires-, es va presentar en Pere Pau.

En Joaquim Pere Pau Marinel·lo i Bonastre, més conegut amb el sobrenom del Ferré de Masquefa, va néixer a la nostra Vila l’any 1832 en el si d’una família humil i treballadora. Els anys el van portar a convertir-se en oficial de l’escamot carlí d’en Cristòfol Comas —el Tòfol de Vallirana. Durant la Guerra dels Matiners, va ser capturat i passat per armes al corraló de l’Estació, a l’edat amb 23 anys.

El 16 de maig de 2015, es va presentar la Gegantona: la Roser Martí i Torres, filla secreta de la masquefina Maria Torres. Tot i ser del bàndol liberal, com els seus germans —el Noi i el Xic de la Barraqueta—, el seu amor incondicional per en Pere Pau va fer que visqués a Masquefa i lliurés el seu cor a l’enemic.

Els Gegantons de Masquefa han estat construïts, a Cardona, per en Toni Mujal i apadrinats pels Gegantets de Capellades, en Capelló i la Miramar, i els Gegantons de Martorell, el Secretari Garvil, el Llobregat i l’Anoia.

Músiques i coreografies

Durant la Festa Major Petita de Sant Isidre de l’any 2017, els Gegantons de Masquefa van estrenar una dansa pròpia: el Ball d’en Pere Pau i na Roser, amb música de David Oliva i coreografia de Joan Olivella i Roger Vázquez.