Capgrossos

Al llarg de la història, som sabederos que els gegants han anat acompanyats de capgrossos, un total de 32, però a l’actualitat només se’n conserven 7, ja que la resta han estat desapareguts.

Els capgrossos que surten actualment són: l’Andalusa o Sevillana, el Cuiner, el Groucho Marx, el Negre, el Català, el Gepetto i la Bruixa. Són unes peces de l’any 1969 comprades al taller Ingenio de Barcelona, amb l’excepció de la bruixa que se’n desconeix l’any i taller.

Aquestes figures poden ser portades tant per adults com per adolescents i anualment surten els dies de Festa Major (14 i 15 d’agost)

Capgrossos (estiu del 2020)

CAPGROSSOS QUE HAN EXISTIT AL LLARG DE LA HISTÒRIA:

Els primers capgrossos que en tenim constància, acompanyaven el gegant Moro i la Princesa, eren dos capgrossos de cara rodona, amb celles marcades i de nas llargarut, de semblança amb el “Nen” de Vic o dos dels nans nous de la Patum de Berga. Fóren comprats entre el 10 i el 12 d’agost de l’any 1901, en un lloc no precisat de Barcelona pel secretari municipal, Feliu Canet, i van costar 47,86 pessetes: 40 pessetes del cap, 5 pessetes de la roba i les restants 2,86 foren en concepte <hilo, adornos y trabajos de confección>. La darrera constància que se’n té és el pagament pels seus portadors de l’any 1907 i darrera vegada que són mencionats al programa de la Festa Major.

15 d’agost de 1906

En motiu  del 25è aniversari de la Festa de l’Arbre Fruiter de la Vila de Moià, l’any 1930 es van estrenar dos capgrossos nous. Tot i que es desconeix l’existència de la seva facura, sabem del cert que fóren comprats a la casa Ingenio de Barcelona, ja que corresponen el model 1 i 2 del catàleg de l’any 1929. Representaven dos personatges del segle XVIII, amb perruca i barret de tres puntes, un rialler i l’altre desdentegat i feien 70cm d’alçada. Consta una facura del “Taller de Carpintería Juan Oller” del 20 d’agost de 1930 amb concepte de <fer 2 capsetas pals cabasuts> que eren dues guardioles de fusta.

Aquests capgrossos no van ser destruits durant la Guerra Civil i ja van ser utilitzats a la Festa Major de l’any 1939, és per aquesta raó que els veiem acompanyant el gegant Moro i la Princesa així com també els gegants Reis.

Festa de l’arbre fruiter del 1935
Festa de l’Arbre Fruiter del 1930
Festa Major del 1944

 

 

 

 

 

 

 

L’any 1944, conjutament amb els gegants Reis, es vàren estrenar vuit capgrossos adqurits a la casa el Ingenio. Eren el Moro, el Gras, el Prim, el Buster Keaton conegut com “el Sèrio”, el Manyo, el Popeye, el Xinès i un vuitè capgròs que no en tenim constància fotogràfica, per tal de poder-lo descriure.

Festa Major del 1944
Festa de l’Arbre Fruiter de 1948

 

 

 

 

 

 

 

 

L’any 1955 es van incorporar dos capgrossos més, que l’Ajuntament va comprar al taller El Ingenio, era un Pallasso (model 215) de cara blanquinosa i la figura d’una dona (model 215). Aquests capgrossos van tenir poca activitat ja que la dona apareix per última vegada a una fotografia de l’any 1957.

Festa de l’Arbre Fruiter de 1952
Festa Major de 1953

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A principis dels anys 60, hi ha documentada una altre fotografia en la qual hi apareixen tres nous capgrossos, dels quals no hi ha cap constància de l’adquisició i que no s’han tornat a veure a cap més fotografia. Són dos capgrossos negres i un nen amb els ulls molt oberts, que es creu que deurien ser particulars.

Principi dels anys 60

 

 

 

 

 

 

 

El 25 de juliol de l’any 1969, en sessió plenaria de l’Ajuntament de Moià, s’acorda la compra de sis capgrossos comprats al taller Ingenio i que són els que actualment la colla gegantera conserva.

Estiu de 1983
Any 2008

 

 

 

 

 

 

Actualment la colla gegantera també es disposa d’un capgròs que representa una Bruixa i d’un nen, pensat per ser portat per infants, però es desconeix l’origen d’aquests dos capgrossos. La colla gegantera disposa d’un altre capgròs per infants, un dimoniet del taller Ingenio, que un particular va regalar a l’entitat l’any 2013

Estiu de 2003
Estiu de 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

ELS NANS DE MOIÀ

El grup de danses tradicionals de moià disposa de quatre capgrossos, que realitzen el seu ball per Festa Major.