PROJECTE GEGANT

En motiu dels 75 anys dels gegants Isabel i Ferran, la colla gegantera proposa un PROJECTE GEGANT per tal de realitzar una restauració completa: estructura interna, pintura i vestits. Aquest projecte es va iniciar el passat dia 2 de juny de 2018 en motiu del Dia de l’associacionisme cultual, tot explicant als moianesos i moianeses tots els detalls del projecte, i ho vàren rebre amb molt bons ulls i amb ganes de poder col·laborar amb el projecte.
En aquesta recta final abans d’arribar al seu centenari és una necessitat poder arreglar totes les parts malmeses i desgastades degut al pas del temps. A principis del 2018 ja ens vàrem veure obligats a fer els dos braços nous del gegant i ens va fer replantejar la necessitat de iniciar un procés de restauració dels dos gegants.

De la mateixa manera, es portarà a terme la confeció d’uns nous cavallets (la part que sosté tot el pes dels gegants i per on el geganter el fa dansar), mai se’ls hi ha canviat i per tant la fusta s’ha fet vella i es fa molt complicat de fer-los ballar ja que no són còmodes i estan deteriorats. És per això que és necessari que tinguin uns cavallets nous i adequats als temps actuals.

Fa 25 anys que els busts i mans no es pinten i les cares es veuen desgastades degut a que el sol ha fet perdre la qualitat de la pintura, així doncs també els hi caldrà que els pintin de nou, sempre respectant el policroma original que és molt bonic i elegant.

Una de les necessitats que es veu més, és canviar la seva roba, ja que les capes tenen 40 anys i els vestits en tenen 27.  I com a conseqüència de tots aquests anys de cercaviles i degut al seu desgast, també es confeccionarà els nous vestits i capes amb gèneres de qualitat i amb la corresponent passamaneria i guarniments.

La Isabel i el Ferran s’han fet estimar per molts i estem segurs que ho continuaran fent, per això proposem que fagin un viatge llarg de gairebé un any fora de la Vila de Moià. No és que no els vulguem tenir a prop, sinó que els volem tenir més dignes que mai.

 

El passat 17 d’agost, en motiu de la CXIII Festa de l’Arbre Fruiter, els gegants van marxar de la Vila de Moià amb una adeptació de la melodia “Que tinguem sort” de Lluís Llach. Amb aquest acte el poble de Moià va poder dir el seu últim “Adéu” als gegants amb la imatge prèvia a la restauració.

Els gegants es restauraren al Taller d’Escultura Casserras, des de finals de l’any 2018. Ja s’han pintat i reforçarat l’estructura interna i duran aquest 2019 i fins el juliol els hi confeccionen els nous vestits. L’estrena dels gegants serà el dissabte 27 de juliol de 2019, properament en donarem més detalls.

Per finançar aquest projecte es compta amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Moià.  Però amb tota l’ajuda que podem rebre d’aquestes administracions no és suficient, i per això necessitarem que sigueu els Moianesos i Moianeses i tothom qui ho vulgui els que ajudeu, en la mesura del possible, a fer realitat aquest projecte. Si voleu saber més sobre el finançament, cliqueu aquí.

En motiu d’aquest Projecte Gegant, vàrem estrenar una cançó anomenda: Batec Gegant La música i lletra és del músic moianès Quim Vila. La lletra ens parla de la història dels gegants, de la colla gegantera actual i del projecte de restauració.

La colla gegantera ha preparat diverses campanyes de finançament: Una campanya de micromacenatge i un sorteig per Nadal. La campanya de micromacenatge es va portar a terme del 21 d’octubre fins el 30 de novembre. Si voleu saber més sobre les campanyes de finançament, cliqueu aquí.

Per estar al cas de tot el que anem fent, us proposem que us agregueu aquest telèfon 692 032 333 i envieu un missatge WhatsApp que hi digui: Restauració.
Des d’aquí us comunicarem tot el que fem sobre la restauració dels gegants, alhora que també ens podreu seguir per les xarxes socials.

 

Ara és a les nostres mans passar aquest somni a una realitat. Per sempre no hi ha res i el tren del temps no para, però tenim un desig i sabem que valdrà la pena. Recorrerem mil carreteres plegats i a poc a poc ens anirem fent gegants.

Moià sempre ha estat un poble que treballa per mantenir les seves tradicions i sabem que aquesta vegada tampoc fallarà!

Amb vosaltres farem el PROJECTE GEGANT!