Crònica de la 36a trobada de Navarcles i l’estrena de la Maria 2.0

març 6, 2018 in Cròniques, Navarcles

L’edició de la trobada de gegants de Navarcles del 2018 ha tingut forces novetats respecte a les anteriors, tal com llegireu en aquesta crònica.

Els dies previs a al trobada van ser d’incertesa meteorològica, ja que es preveien pluges pel diumenge, però per sort, a mesura que s’acostava el dia va variar la predicció.

Dissabte vam tenir una mala noticia. La colla de Sant Feliu Sasserra no podria participar a la trobada degut a que un familiar d’un membre de la colla havia mort. Es va donar el condol a la colla, entenent perfectament les causes de la no participació a la trobada.

Diumenge a primera hora, com és costum, la colla vam començar els preparatius a l’escola verda per acollir a les 15 colles convidades.

Una de les novetats va ser la plantada de les colles, que es va fer dins la pista poliesportiva de l’escola, a la que recentment han ficat una taulada. D’aquesta manera els gegants quedaven en una zona plana, no com fins ara, que es plantaven a l’avinguda Piscines i Esports, que fa pendent. Una altre novetat va ser la recuperació de l’antic vestit de la Maria, recuperant els seus colors més de treballadora de industria tèxtil.

Les colles van començar ha arribar ben matineres, i abans de les 10:30 ja estaven totes a l’escola, esmorzant, fent el cafè i petant la xerrada. Mentrestant alguns dels membres de la colla aprofitaven per assajar el ball final i la presentació de la nova Maria, que es faria a la plaça de la vila.

A les 11:15, ben puntuals, es va iniciar al ja clàssica sessió d’estiraments dirigida per la Núria Codina. En aquesta ocasió la participació de les colles va ser molt multitudinària, ajudat pel fet que els gegants estaven plantats a la pista on es feia la sessió d’estiraments i que el so i el temps eren bons.

Una altre novetat, en aquest cas tecnològica, va ser comptar amb la col·laboració d’en Toni Quesada i el seu dron, que ens va poder proporcionar unes fotos i vídeos impressionants des de perspectives fins ara mai vistes de la sessió d’estiraments, la passejada quan passava per la Font Vella i la part final a la plaça de la vila.

Seguint amb la puntualitat que tant poc caracteritza la nostra colla es va iniciar la passejada, encapçalada per la colla de Navarcles, i que va fer el ja clàssic recorregut pels diferents carrers del poble, finalitzant a la plaça de la vila. També com novetat, aquest cop la colla amfitriona va ser la primera en entrar a plaça, per tal de poder anar fent els preparatius de l’estrena.

Un cop van entrar totes les colles a la plaça, es va iniciar la mostra de balls, participant les colles de Cervera, Barceloneta i Moià.

Posteriorment va començar la presentació de la nova Maria, amb un espectacle escrit per la Txell Royuela, on els gegants de Navarcles van ser els protagonistes amb veu pròpia. Primer va fer la introducció en Claudi, i a continuació la Maria va fer un emotiu del que ha viscut aquests anys discurs amb la música de “Una mattina” de Ludovico Einaudi de fons, que va fer saltar la llagrimeta a més d’un. Aquest és el text:

Vaig arribar a Navarcles l’agost de 1981, nascuda de les mans del mestre Manel Casserras i Boix, (al del sia).
Em dic Maria, com la patrona del poble i sóc teixidora, com tantes i tantes navarclines que treballaven a les fàbriques tèxtils.
Al 1982 ens vam casar amb el Tinet, un pagès que treballa la vinya.
Hem estat molt feliços.
Hem viatjat per tot Catalunya, per Andalusia, Balears, País Basc i França.
Hem ballat en places, carrers, i muntanyes, del Canigó a Montserrat.
He vist créixer i fer-se grans a molts navarclins.
Us he vist amb els avis, amb els pares, i després amb els vostres propis fills.
Us he vist somriure, us he vist plorar, us he vist amagar-vos del Boig, us he vist perseguir l’Shrek, i demanar aigua al Claudi els dies més calurosos de l’estiu.
Però jo enyoro al meu Tinet, Enyoro molt al meu Tinet.

Posteriorment els Tinets original i nou tenen una conversa entre ells, i a continuació els petits de la colla van buscar a la nova Maria, que apareix des de darrera l’ajuntament amb la música de “To glory” de Two Steps From Hell, saludant a tots els gegants de Navarcles fins finalment avançar juntament amb la Maria original, que li cedeix la seva llançadora on ha anat acumulant totes les seves vivències.

Un cop acabada la presentació es va ballar el “Valset de Lourdes”, amb les dues parelles de Tinets i Maries. Els balladors van ser Llu Quintana (Maria nova), Alberto Freixa (Maria orginal), Javi Puentes (Tinet nou) i Isma Efelis (Tinet original), i els músics van ser Ali Arauzo, Joan Vila, Lluís Morató, M. Àngels Domene, M. Ángeles Alpañez, Nuri Codina, Pep Bruch, Roger Puentes (gralles) i Jose Díaz, Josep Roda, Lluís León, Marga Soriano (percussió).

Posteriorment al ball es va fer el sorteig del pernil, es van entregar els records a les colles participants i es va finalitzar tot plegat amb una ball conjunt de totes les colles.

Com heu pogut llegir van haver un bon munt de novetats, però sens dubte la més gran i “gegantina” va ser la nova Maria 2.0, que ben aviat començarà a voltar per tot el territori com ambaixadora de Navarcles. Esperem que ho faci tant bé com la nostra Maria original, que de moment està exposada a l’ajuntament amb el seu estimat Tinet.