La Colla

La tradició gegantera a Oliana ve de lluny. A finals dels anys 70 del segle passat, l’empresa olianesa d’electrodomèstics Taurus va decidir comprar deu capgrossos i una parella de gegants per a la població, que van ser construïts pel taller El Ingenio (1977). Aquests dos gegants són dues figures de reis amb els noms dels patrons del poble: Andreu i Àngels. Durant molts anys es van treure les figures per les festes del poble, però no hi va haver una colla gegantera com a tal. L’any 1991, però, aquesta tònica va canviar, i la vila va celebrar la seva primera trobada gegantera amb colles d’arreu. Això va fer necessari que es consolidés un grup, una colla que pogués anar a trobades a altres localitats per poder fer els intercanvis geganters (una colla visita la teva població a canvi de visitar també la seva). Per aquest motiu, l’any 1992 es va crear el Grup de Geganters i Grallers d’Oliana, que més endavant es constituiria legalment com a Associació de Geganters i Grallers d’Oliana, una de les associacions geganteres més antigues de la província, i la primera de l’Alt Urgell.

Logotip de la colla

A partir d’aleshores, la colla va anar fent trobades a la vila i visitant-ne d’altres amb l’Andreu i l’Àngels. El 1998, com que aquests dos gegants pesaven molt i hi havia ganes de fer dues figures noves, l’Associació i l’Ajuntament van encarregar a l’escultor d’imatgeria Francesc Cisa la construcció del Junset i la Flor, dos gegants gairebé tan alts com els vells però molt més lleugers, bàsicament per la roba que se’ls va dissenyar, però també per modificacions estructurals. Des de l’estrena dels joves ençà, els gegants vells han deixat de sortir de la vila, tret que la trobada fos excepcional o especial, i han estat els gegants nous els encarregats d’amenitzar les cercaviles arreu. Totes dues parelles de gegants s’han anat repintant i restaurant, i en destaca la darrera restauració (2015), en què un grup de veïnes d’Oliana van confeccionar uns vestits nous, força més lleugers, per als gegants vells. Uns gegants que havien arribat a pesar més de 50 kg, mentre que ara cap dels dos supera els 40 kg.

La colla

La colla

Cal destacar també la participació com a finalistes al I Concurs Nacional de Balls de Gegants el 2016, organitzat per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, en què la colla va guanyar el premi a la millor partitura. Cal dir que fins llavors la colla no tenia cap ball de gegants propi, per la qual cosa es va escriure una música i es va idear un ball nou per als gegants joves, Rius Enamorats —títol estretament lligat amb els noms d’aquests gegants—, pensat per a ser interpretat per tres gralles i caixa. Tant la creació de la música com el disseny de la coreografia, així com la seva interpretació al concurs, van anar a càrrec de membres del grup.

Premi al Concurs Nacional

Premi al Concurs Nacional

El 29 de juliol de 2017 va tenir lloc a Oliana la commemoració del 40è aniversari de l’Andreu, l’Àngels i els deu capgrossos; del 25è aniversari de la colla com a grup permanent de geganters, grallers i percussionistes, i de l’entrada de la colla a l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (ACGC). Per celebrar-ho es van reunir a Oliana fins a 18 colles vingudes des de les 4 províncies catalanes, que van omplir els carrers de la vila amb les xifres rècord de 36 gegants, 9 gegantons i 15 capgrossos.

Cartell de la trobada commemorativa

Cartell de la trobada commemorativa

També va ser la data d’estrena del primer ball per a l’Andreu i l’Àngels, La campaneria, per a dues gralles dolces, gralla baixa i caixa, amb música i coreografia de membres del grup. Durant la Festa Major, en el marc d’aquestes commemoracions, es va fer el primer concert de gala per a tres gralles i caixa d’Oliana, amb músics de la colla i partitures compostes o arranjades per ells mateixos. D’altra banda, es van restaurar tots deu capgrossos: la primera restauració d’ençà de la seva construcció. A més a més, es va fer una partida de camises o uniformes nous serigrafiats i en color.

Al setembre, la colla va rebre el Premi Estel en reconeixement de la seva tasca i perseverança per mantenir tan viva la tradició gegantera a Oliana.

Premi Estel

Premi Estel

Després, va participar per primer cop a la Festa dels Súpers, i pel segon centenari de la Fira de Tots Sants es va fer una mostra de gegants única a la vila: Oliana (premi a la millor partitura al concurs nacional), Bellvís (premi a la millor coreografia) i Mataró (2n premi general). No obstant això, per acabar l’any, els gegants vells encara van fer una sortida excepcional més: van anar a Sant Andreu de Palomar (Barcelona) en una històrica trobada de tots els gegants germans, fets amb el mateix motlle, de la Casa Ingenio.

Trobada de gegants germans

Trobada de gegants germans

L’any 2018, els gegants d’Oliana van fer tres sortides internacionals: a Washington (Andreu i Àngels), Perpinyà (Junset i Flor) i Oliena, a l’illa de Sardenya (Andreu i Àngels). La més important va ser la dels EUA, que va durar dues setmanes en el marc de l’Smithsonial Folklife Festival.

 

Gegants i geganters d’Oliana al National Mall de Washington

El 4 d’agost d’aquest any es van estrenar nous vestits personalitzats per als 10 capgrossos, com també per al Junset i la Flor, amb motiu del seu 20è aniversari. Va ser el primer cop que els gegants de Catalunya, en Treball i na Cultura, visitaven la població, que va comptar, a més, amb la presència de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, el president de l’ACGC i altres membres de la junta, el president d’ADIFOLK i altres membres de la junta, així com altres companys d’entitats culturals amb qui la colla va compartir l’estada a Washington.

Festa del 20è aniversari del Junset i la Flor

La cirereta del pastís de la temporada del 2018 van ser, d’una banda, el 2n Premi assolit al II Concurs Nacional de Balls de Gegants, a la vila d’Amer, a pràcticament només una dècima de la colla guanyadora: Badalona. Es va aconseguir amb el ball La campaneria, compost per Èric Bach i interpretat al certamen per Pau Jounou (Àngels) i Jesús Bach (Andreu).

Interpretació del ball

2n Premi (Oliana), guanyadors (Badalona) i 3r Premi (St. Josep)

D’altra banda, el Premi al Grup de l’Any, atorgat per ADIFOLK en la seva primera Gala de l’Any. D’aquesta manera, Oliana se situà al cim del món geganter després de molts anys de treball, esforç i dedicació continuats. Abans d’acabar el 2018, la colla va dur a terme una activitat rellevant més. Fruit dels vincles establerts en l’Smithsonian Folklife Festival, la colla va ser la convidada per la Colla Castellera Joves Xiquets de Valls per ser els pregoners de la seva festa major.

Rebent el Premi al Grup de l’Any

El 2019 la colla va presentar el seu projecte al Premi Web per a Projectes de Cultura que convoca cada any la Fundació iWith.org. El dia 23 d’abril la Fundació va decidir atorgar un accèssit a la colla pel caràcter social del projecte conjunt amb el Col·legi Sant Jordi d’Oliana. Aquell mateix dia, es feia l’acte de cloenda del projecte, que va tenir com a màxim exponent la presentació del nou capgròs del poble: el Mesclat. El projecte segueix sent vigent a dia d’avui.

Mesclat: el capgròs de l’escola

 

La colla, a part d’assistir a trobades geganteres, també ofereix un servei de contractació per a activitats de caire privat:

  • Cercaviles
  • Llevants de taula
  • Percussió o música tradicional per a correfocs i altres festes
  • Espectacles d’animació infantil
  • Bodes, comunions, confirmacions i comiats de solter
  • Qualsevol altra actuació que es desitgi amb gralles, timbals i gegants

Preu i data a convenir