Imatgeria

Els gegants vells

Àngels i Andreu

Àngels i Andreu

Andreu i Àngels

Andreu i Àngels

Els gegants vells d’Oliana es diuen Andreu i Àngels, i duen els noms dels dos patrons de la vila: Sant Andreu i la Mare de Déu dels Àngels. Aquests dos gegants foren construïts pel taller El Ingenio de Barcelona i finançats per l’empresa Taurus, i es van estrenar el dia 2 d’agost de 1977 per la Festa Major d’Oliana, el dia de la patrona. Les figures representen dos reis, estan fets amb un cavallet de fusta clàssic i un cos de paper cartró. Són dos gegants de motlle, és a dir, es va crear un motlle a partir del qual es va fer la base de moltes parelles de gegants de dins i fora Catalunya, entre les quals aquesta. L’Andreu fa 3,70 m d’alçada i 37 kg, mentre que l’Àngels mesura sols 3,65 m però pesa prop de 38 kg. Aquests gegants només es fan servir per a les actuacions a la vila o en actuacions especials en altres poblacions. El seu ball és La campaneria, estrenat per la Festa Major de l’any 2017.

Els gegants joves

Junset i Flor

Junset i Flor

Junset i Flor

Junset i Flor

Els nous vestits (2018)

Els gegants joves d’Oliana es diuen Junset i Flor, i duen per nom dos hidrònims de la vila: el riu Junset i el Riu de la Flor. Aquests dos gegants foren construïts pel mestre geganter Francesc Cisa i finançats per l’Ajuntament d’Oliana i l’Associació de Geganters i Grallers d’Oliana, i es van estrenar el dia 1 d’agost de 1998 per la Festa Major d’Oliana, el dia de la trobada gegantera. Les figures representen dos ballarins, estan fets amb un cavallet de fusta clàssic i un cos de paper cartró. El Junset fa 3,40 m d’alçada i 31 kg, i la Flor mesura 3,41 m i pesa 32 kg. Aquests gegants, com que són més lleugers que els vells, són els que es fan servir per fer totes les trobades arreu del territori. Els seus vestits es van canviar i renovar el 2018 gràcies al finançament de Taurus, en commemoració del seu 20è aniversari, concretament el dia 4 d’agost durant la trobada gegantera. El seu ball és Rius Enamorats, estrenat el 2016 al I Concurs Nacional de Balls de Gegants, on va obtenir el premi a la millor música.

Els capgrossos

Capgrossos d'Oliana

Capgrossos d’Oliana

Capgrossos restaurats (2017)

Vestits nous (2018)

La vila també té un conjunt de 10 capgrossos d’imatgeria diversa i, igual que els gegants vells, són capgrossos de motlle. Els capgrossos es van adquirir l’any 1977 conjuntament amb els gegants vells, i de la mateixa manera només surten per la trobada gegantera d’Oliana. Cadascun d’ells té el seu propi nom i indumentària, estrenada el 2018  gràcies al finançament de Taurus i confeccionada per veïnes d’Oliana: Grouxo Marx, Comte Vell, Lo pagès, Catalanet, Negre, Lluís XV, Gordo, Dona Guapa, Llop i Drac, d’esquerra a dreta. La funció dels capgrossos és engrescar els més joves a iniciar-se en la tradició gegantera del poble, ja que alguns més endavant passaran a ser geganters.