Història dels Gegants


L’existència dels Gegants de Reus a casa nostra és ben antiga. Reus és una ciutat culturalment forta i aquest entremès acumula una llarga trajectòria dins de la cultura popular local. No podem confirmar una data exacte pel que fa al seu naixement. No obstant, existeixen documents que acrediten i situen el punt de partida d’aquest element festiu l’any 1805 (segle XIX), malgrat hi hagi certes referències bibliogràfiques de principis del segle XVIII que ja parlen dels Gegants a la nostra vila.

Gegants de Reus

Foto: Niepce

CORPUS 1943

Foto: Niepce

Al marge d’aquesta circumstància, la peculiaritat que vesteix la documentació històrica dels gegants fa que es prengui l’any 1805 com a data de referència en atenció a les notícies pròpies de l’època, moment aquest quan es va procedir a la col·locació de la primera pedra del canal que havia d’enllaçar els municipis de Salou i Reus. En aquest fet les fonts documentals parlen de les tres parelles bicentenàries que han arribat fins a data d’avui. En estem referint als gegants vitxets, moros i indis. Aquestes parelles representen diferents parts del món: el continent europeu, asiàtic i americà, respectivament. No podem donar nom a l’autor que els va donar forma, tot i que hi ha certs indicis que ens porten a creure que la seva construcció va ser fruit de la intervenció de diferents artistes, ja que la qualitat escultòrica de les mans no s’assimilava a la dels caps.

VITXETS ANTICSSSMOROS ANTICSSSINDIS ANTICSS

construccio japos

Foto: Niepce

Tanmateix, la voluntat de representar les diferents races del planeta no s’assolia només amb la representació de 3 continents. És per aquet motiu que l’any 1956 es van incorporar a la comparsa de gegants els Japonesos, construïts per Ramon Ferran i presentats el 28 de juny d’aquest mateix any (el dia de completes). Sembla ser que la iniciativa de la creació d’aquesta nova parella va ser conseqüència del 150è aniversari dels vitxets, moros i indis. Amb el naixement d’aquests nous gegants els moros havien de deixar de representar el continent asiàtic per passar a fer-ho en nom de l’africà, ja que en cas contrari ens trobaríem amb dos parelles que estarien assumint el mateix rol.

Gegants de Reus 1975

Foto: Niepce

Foto: Niepce


Posteriorment, l’any 1977 es presentaren l’última parella que restaven pendent: els gegants negres que representaven Oceania, creada per un centre faller de València. No obstant, aquesta parella no va dansar pels carrers durant molt de temps, ja que no van agradar a la ciutadania en general. Era una parella que tenia un aspecte ferotge i que no mantenia una línia estètica similar amb els altres gegants. Per aquest motiu, l’any 1989 es va incorporar una nova parella de gegants negres en substitució de l’anterior, conseqüència d’una campanya popular engegada entre la Colla Gegantera i Carrutxa.

NEGRE ANTICS

Foto: Francesc Sabaté

L’autor encarregat del disseny i construcció fou Ramon Ferran, tot i que van participar-hi diferents col·laboradors. Amb l’arribada d’aquesta parella definitiva es completava la representació de la humanitat.

Amb tot, quan parlem dels Gegants de Reus em de fer referència necessàriament a la presentació de les rèpliques dels gegants bicentenaris (vitxets, moros i indis), que va tenir lloc el dia 26 de juny de 2005, amb la voluntat de traslladar les 3 parelles més antigues al museu de Reus que es troba a la plaça de la Llibertat, per tal que siguin conservades i exposades dins de la secció “Ara toca festa”. D’aquesta manera, a dia d’avui són les rèpliques les que surten i participen de les festes majors, cercaviles i trobades.

Gegants bicentenàris

Gegants bicentenàris a l’exposició “Ara toca festa”

Per saber-ne més clica aquí!