Ripollet

Ripollet

D’ON VENENT I EL PERQUE DEL NOSTRES GEGANTS

RIPOLLET

RIPOLLET és un municipi de 4 quilòmetres quadrats dins de la comarca del Vallès Occidental, té una població aproximada de 39.000 habitants.

L’ENTITAT : LA CRAC

La Comissió Ripolletenca d’Activitats Culturals (CRAC), es una entitat sense ànim de lucre, que entre d’altres objectius, té la de pomocionar i difundir la cultura popular.

Al llarg de l’any es fan diverses activitats, com ara, exposicions, presentacions de llibres d’autors locals o foranis, mostra internacional de danses folklòriques, l’organització de la festa de Sant Jordi a la Rambla, -on si pot trobar una fira d’entitats locals i una fira d’artesania-, en aquest mateix dia es fan actuacions d’altres entitats locals, com ara cant coral, sardanes, ball de gitanes -ball típic de la comarca del Vallès-, etc…

LA COLLA GENGANTERA

La Colla Gegantera de Ripollet es va constituir l’any 1989 dins de la CRAC.  L’entitat és propietària de les tres parelles de Gegants.

L’any 1989, la Crac, dins dels actes de la festa de Sant Jordi a la Rambla, i amb la intenció de potenciar elements culturals que ens identifiquessin com a poble, va decidir convocar una consulta popular, a través d’un referèndum perquè el poble de Ripollet tries el tipus de gegants que volia. Per àmplia majòria van guanyar els gegants clàssics

L’any 1990 es vàrem presentar a Ripollet la primera parella de gegants, en Pere -que representa a un jutge del segle XII-  i n’Elisenda -que representa a la reina de Montcada-, nascuts a Solsona de la mà de Manuel Casserres.

L’any 1991 es van presentar els gegantons, Gonçal Bonilla Martín i Teresa Vila Arrufat, també constuïts per Manel Casserres.  Son personatges populars, simbolitzen dos mestres de la primera escola pública de Ripollet de mitjans dels anys 1920-1930.

L’any 1998 es van presentar els nostres gegantonets, construïts per Jordi Grau.  Es va fer realitat una demanda dels més petits de la colla, que van decidir que fossin dos escolars per acompanyar als nostres gegantons i de races diferents, plasman d’aquesta manera una realitat que ja és habitual en les seves escoles. Una vegada més es va fer participar a tots el nens i nenes de Ripollet per escollir el nom dels nostres gegantonets, el Jordi i la Mariona

Des de l’any 1990 organitzem anualment dues manifestacions geganteres: una petita trobada el diumenge de la Festa Major -l’últim diumenge del mes d’agost- i la trobada de gegants el pirmer diumenge d’octubre, a banda de la presència dels gegants en diverses activitats lúdiques organitzades a Ripollet.

Ripollet
pertany a l'Agrupació de Colles de geganters de Catalunya

RSS Novetats en RSS