Ripollet

Ripollet

HISTÒRIA

GEGANTS

ELISENDA DE RIPOLLET

Elisenda de Ripollet simbolitza totes les dones que al llarg de l’Edat Mitjana han estat condemnades al silenci en els documents històrics.

En els segles XII i XIII Elisenda és un del noms de moda, a la comarca del Vallès hi hagué una dona, amb aquest nom, que tingué un paper molt important en la història de Catalunya i, per això, l’hem triat per a la nostra geganta.

ELISENDA DE RIPOLLET, recuperada de l’oblit, és el nostre reconeixement de totes les dones, que al llarg del temps, han construït la història.

 

PERE DE RIPOLLET

Pere de Ripollet: Un Jutge en els origens històrics de la nostra vila

Ripollet va donar, a l’Alta Edat Mitjana, moment en què s’estava configurant la realitat nacional de Catalunya, homes que tingueren un paper rellevant en la realitat política, social i cultural del país.

Alguns, com Ramon Bernat de Ripollet i Guillem de Ripollet aconseguiren importants patrimonis que defensaren aferrissadament.  Altres, com el nostre PERE DE RIPOLLET, excel.liren per la defensa de la justícia, tan malmesa en aquells anys difícils.

Entre els anys 1178 i 1180 PERE DE RIPOLLET administrà justícia a la comarca del Vallès.  La seva actuació ha deixat una presència notable en la documentació d’aquells temps.  Va actuar en plets en els quals un dels litigants era el propi Rei i Comte de Barcelona Alfons el Cast.  El nom del Jutge PERE DE RIPOLLET apareix al costat d’altres jutges de l’època, com Bernat d’Anglesola, Guerau de Jorba i Berenguer de Boixadors, entre d’altres.

Per tots aquest motius PERE DE RIPOLLET passa a ocupar un lloc d’honor en la nostra vida ciutadana.

 

GEGANTONS

En Gonçal Bonilla Martín juntament amb Na Teresa Vila Arrufat vàrem deixar la seva empremta a una generació de ripolletencs.  Foren dels primers mestres que es marcaren el repte de renovar l’ensenyament que, fins aleshores, s’havia fet a Ripollet.

En personificar la seva imatge en uns gegantons, volem retre honor a la tasca que desemvoluparen en el nostre poble i fer que el seu llegat resti en la història de Ripollet.

TERESA VILA ARRUFAT

Teresa Vila Arrufat, (donya Teresita), va néixer a Sabadell l’any 1892, i morí a Barcelona el 1978.

Fou una mestra que treballà i defensà els models més progessistes de l’Europa de principis del segle XX i encara avui moltes de les seves idees segueixen en vigor.

Durant la seva estada a Ripollet, va rebre felicitacions per la seva tasca i se li va reconèixer el gran paper que va tenir en la millora de l’educació a Ripollet.

Treballà a Ripollet des de l’any 1923, fins al 1931.

GONÇAL BONILLA MARTÍN

Gonçal Bonilla Martín, (Senyor Bonilla), va néixer a Santa Oliva (Tarragona), l’any 1887 i morí a Barcelona l’any 1952.

De la seva tasca educativa se’n guarda molt bon record a tots els llocs on exercí.  Creà un nou mètode per a l’aprenentatge de la lectura i escriptura que va ser publicat.

A Ripollet feu crèixer molt el nombre d’alumnes, fins que fou necessari transformar l’escola unitària en graduada, de la qual va arribar a ser director.

Treballà a Ripollet des de l’any 1924, fins al 1933.

 

GEGANTONETS

A Ripollet voliem tenir una parella de gegants que sempre representessin a les persones del nostre segle i del nostre mil.leni, al tenir ja dues parelles de gegants representan a gent gran de diferents èpoques de la nostra història, es va pensar en fer una parella de gegantonets representan al nens de Ripollet.

MARIONA

Representa a una nena de 7 anys.

JORDI

Representa a un nen de 9 anys.

El nom dels nostres gegantonets va ser escollit en referèndum per els nens i nenes de Ripollet.

El color de la pell de la MARIONA i en JORDI és diferent perquè a Ripollet hi viuen persones vingudes d’altres contrades i que han arrelat en el nostre poble fen que els seus fills neixin aquí.

Ripollet
pertany a l'Agrupació de Colles de geganters de Catalunya

RSS Novetats en RSS