L’Home del Palillo i el Palillet

L’Home del Palillo

Pes: 25 kg
Alçada: 270 cm 
Any de Construcció i constructor: 1983 (Francesc Cisa i amb l’ajuda de Domènec Umbert) i 2020 (Toni Mujal)
Propietat: Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada

El Palillet

Pes: 12 kg
Alçada: 210 cm
Any de construcció i constructor: 2009 i 2020 (Toni Mujal)
Propietat: Colla de Geganters i Grallers de Sant Joan de Vilatorrada 

Història de l’Home del Palillo :

Vet aquí una vegada un noi que va néixer al poble de Serrateix, ja fa molts anys, a finals del segle passat, al segle XIX. Era pagès i a casa seva també cuidaven bestiar. Un bon dia va conèixer la que seria després la secva esposa,la Francesca, i van decidir casar-se, cap allà l’any 1918.
Al cap d’uns anys van tenir quatre fills, el Nasi, la Mercè, la Maria i el Robert. Anaven treballant les terres i cuidant el bestiar i així anaven passant els mesos i anys.
Un dia van decidir anar a viure a Sant Joan deVilatorrada. Van anar-hi a veure unes terres que  els van agradar. Eren unes terres que tenien moltes vinyes, sobretot. En veure-les, de seguida els van agradar i decidir comprar-les. A l’hora de fer-se la casa van pensar que un bon lloc era a dalt d’un turó que hi havia i des d’on podien controlar molt espai  de terreny. Tenia molt bona vista.Així ho van fer. Ja tenien les terres, es feien la casa  i hi havien de posar un nom. Van decidir que el qu més els agradava era la Pallareta.
Van anar passat els anys. Ells continuaven treballant les terres i cuidant el bestiar, ara a Sant Joan .Fins que un bon dia va començar a arribar al poble molta gent de fora, sobre tot de la banda de Sevilla. Allí buscaven una casa per a viure, però no en trobaven cap. A Sant Joan els amos de la Pallareta tenien moltes terres i, la família reunida, van decidir vendre a cada sevillà una part del terreny per a poder-hi construir una caseta. Així va anar corrent la veu que algú venia petites parcel-les de terreny, i un li preguntava a l’altre:
-¿ Aquien has comprado la parcela?
– No sé como se llama- responia l’altre. I afegia:
– Lo encontrarás por allá. Es el hombre del palillo.
I així, corrent  de boca en boca, la gent sempre el coneixia com ” l’home del palillo”, peuè a totes hores portava a la boca un escuradents, que anava rosegant per a distreure’s.
“L’home del palillo” va viure sempre més a la Pallareta amb la seva família. Els seus decdendents encara hi viuen. Van ser tan conegut per la gent de tot el poble, que fins i tot li van fer un homenatge: van fer un gegant que el representa amb un escuradents a la boca, és clar. A més, tot el barri de cases que es va formar a sobre de les seves terres és conegut amb el nom de “barri del Palillo”

I en Palillet, representa la rèplica en petit del famós Home del Palillo. La figura, el nom i les característiques del gegantó van ser escollits per la canalla de la colla, ja que en són els principals portadors.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *