Vilamajor

Els gegants des de temps immemorial

Els gegants des de temps immemorial… Els gegants s贸n el la mitologia grega uns 茅ssers monstruosos d’estatura elevad铆ssima fills dels D茅us Gea i Ur脿, anomenats tamb茅 Titans, els quals van habitar la Terra abans que els humans. Els gegants (Titans) van intentar treure els D茅us de l’Olimp per貌 els D茅us els van v猫ncer. En la mitologia n貌rdica, en canvi, els gegants s贸n 茅ssers de gran al莽ada, pac铆fics i ben猫vols, descendents d’Ymir, pare de聽la聽geganta Gerd, els quals s’oposen als Elfs.

Primergegant1424.jpg

La primera vegada que els trobem esmentats聽a Europa 茅s en el tercer volum del llibre “Solemnitats de Barcelona” de l’any 1424 on surten relacionats en la llista protocolaria que havien de seguir els elements festius en la process贸 de les festes.

Actualment els gegants ja no han d’espantar ni d茅us ni a petits infants. Ara s贸n una part activa de la festa tradicional i popular catalana i d’arreu del m贸n. El m贸n geganter est脿 representat per nombroses colles geganteres com la de Sant Pere de Vilamajor agrupades per una federaci贸 anomenada Agrupaci贸 de Colles de Geganters de Catalunya. Els gegants es troben a les trobades i cercaviles que es realitzen en la majoria de festes majors de Catalunya. A Sant Pere de Vilamajor, des de 1990,聽se celebra de forma continuada una Trobada de Gegants de periodicitat anual als voltants del dia de Sant Pere.

.