Festa del Carrer Viserta 2013

La Festa del Carrer torna a Monistrol aquest cap de setmana com ja fa segles que es ve celebrant. Així doncs aquests propers dies 13 i 14 s’engalanaran els carrers per acollir els diversos actes que es celebraran per conmemorar la festivitat i per embellir les passades que realitzaran els gegants durant tot el cap de setmana.

 

Les Festes del Carrer Viserta nasqueren com les demés festes de barri de Monistrol en el si de la Festa del Corpus Christi i la seva Capvuitada. Durant els vuit dies en que durava la festivitat es celebraven les festes de carrer havent certa competivitat i rivalitat sana entre elles per veure qui tenia la passada i el carrer més lluïts. Així fou com els veïns de Viserta per tindre avantatge respecte els demés barris i carrers de Monistrol decidiren fer uns gegants de forma casolana primer i després comprant-ne uns a la casa “El Ingenio” de Barcelona l’any 1914 atribuïts a l’escultor Benet Escaler. Aquests gegants coneguts com a Ramir i Constança celebraran el proper any el seu primer centenari.

Anys més tard a la dècada dels anys 50 del segle XX s’hi sumà la Diana, la geganta que representa la filla dels vells gegants i que enguany estrena la restauració que ha estat realitzada per l’escenògraf Pau Fernández per tal de recuperar la pàtina i el caire antic de la pintura de la geganta que amb els anys s’havia anat esvaïnt.

Aquests gegants són el símbol més apreciat pels veïns de Viserta ja que es pagaren a subscripció popular entre els mateixos fent que els gegants siguin de propietat dels veïns.

Malgrat haver-se traslladat de dates passant del dimarts de Corpus al segon cap de setmana de juliol la festa encara manté aquell caire popular i festiu que sempre l’ha caracteritzat essent un dels altres elements atractius pels visitants les decoracions dels portals i dels carrers amb serrells, arcades de boix amb flors de paper i les figures o espais tematitzats fets casolanament pels habitants del barri.

Programa d’actes:

 

Dissabte 13 de juny

12:00 h: Repic de Campanes.

17:00 h a l’Era: Cercavila i jocs infantils, seguidament, berenar pels nens i repartiment de làmines pel Concurs de dibuix ràpid infantil.

21:00 h a l’Era: Sardinada Popular.

23:00 h al pla del Cremallera: Ball de Nit amb el grup “Duet Solistes”, amb la participació dels Gegants de Viserta i estrena de la nova restauració de la geganta realitzada per l’escenògraf Pau Fernández.

Diumenge 14 de juny

09:00 h a la placeta de Julià Fuchs: Xocolatada Popular.

10:00 h a l’Era: Passada amb els Gegants i Cabeçuts per anar a Missa.

11:30 h a la Parròquia: Santa Missa, benedicció de les coques i cant dels Goigs.

Acabada la Missa: Passada fins l’Era, ball dels Gegants i sardana. Repartiment dels premis del Concurs de dibuix ràpid.

A partir de les 17:00 h a l’Era: Trobada de gegants, cercavila i ballada de colles, fi de Festa i acomiadament de les Festes del carrer 2013.

 

Bona Festa a tothom, us hi esperem!

 

Quant a Viserta

Els Gegants de Viserta foren estrenats l'any 1914 durant les festes de carrer que el veïnat de Viserta celebrava per la Capvuitada de Corpus Christi. La seva tradició, segons fonts orals, es recula a mitjans del segle XIX.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *