Commemoració del Centenari dels Gegants de Viserta

Aquest diumenge dia 15 de juny la Colla de Geganters de Viserta inicia els actes festius del centenari dels Gegants Vells del carrer de Viserta que s’estrenaren durant la Capvuitada de Corpus de 1914 i més concretament els dies 15 i 16 en que es muntaren i ballaren per primer cop els Gegants per la Festa del Carrer d’aquell any.

Coincidint que el dia 15 de juny s’escau en diumenge i fa un segle exacte de la primera aparició dels Gegants a la vila s’escollí aquesta data com a tret d’inici dels actes de l’aniversari dels 100 anys.

Calia posar a punt els Gegants per aquesta efemèride i fer que així lluíssin com mai un nou aspecte que els donés una nova imatge amb més solemnitat i bellesa.

Seguint uns figurins basats en el vestuari del segle XVI fets pel veí de Viserta i membre de la colla Joan Pozo i Marcet s’han confeccionat uns nous vestits a càrrec del reconegut modista monistrolenc Jordi Banqué i Pablo. Unes noves vestimentes flamants i seguint un estil historicista que donaran relleu i faran guanyar prestància als Gegants de Viserta.

En Pau Fernández Gutiérrez de Barcelona, escenògraf de professió s’ha encarregat de la restauració dels busts i mans dels Gegants centenaris realitzant a més a més de la consolidació de l’estructura i el reforç de la mateixa una nova encarnadura amb pintures a l’oli imitant l’estil tradicional en la forma d’encarnar les peces d’imatgeria religiosa i festiva catalanes que s’usava encara a finals del segle XIX i principis del XX.

L’acte de commemoració del Centenari dels Gegants s’iniciarà a les 18:00 h a l’Era de Viserta, engalanada per l’ocasió.

Després de la rebuda dels Gegants i l’estrena de la restauració i vestuari amb els respectius homenatges i agraïments es procedirà a ballar per primer cop el Ball dels Gegants de Viserta compost per Joan Pozo i Marcet i interpretat pel flabiolaire Jordi Puig Martín.

Es continuarà l’acte amb una mostra de ballets populars catalans a càrrec de l’Esbart Monistrol Dansaire i es procedirà a descobrir el mosaic de majòliques catalanes commemoratiu del centenari dels Gegants.

Finalment una cercavila fins la plaça del Bo-Bo i la inauguració de l’exposició “100 de Gegants, sent de Viserta” al local d’Art i Esplai clouran els actes d’inici del centenari dels Gegants.

 

L’organització es reserva el dret de modificar o suprimir els actes anunciats. En cas de mal oratge es decidirà si l’acte es duu a terme el mateix dia o es trasllada a les festes de Corpus.

 

Quant a Viserta

Els Gegants de Viserta foren estrenats l'any 1914 durant les festes de carrer que el veïnat de Viserta celebrava per la Capvuitada de Corpus Christi. La seva tradició, segons fonts orals, es recula a mitjans del segle XIX.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Commemoració del Centenari dels Gegants de Viserta

  1. Àngels Piguillem diu:

    Realment se semblen als que teníem abans a Puigcerdà. Moltes felicitats pel centenari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *