Els Gegants mantenen la típica festa del Corpus Christi 2020

Els Gegants Vells en la festa de Corpus de l’any 2019. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

Malgrat les intenses i convulses jornades que ha viscut el nostre país, a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19, i les llargues setmanes de confinament intensiu que hem hagut de mantenir, per la prevenció del contagi i el benestar dels nostres conciutadans, podem dir amb molta joia que, tot i haver hagut de modificar la programació tradicional dels actes a celebrar, Monistrol gaudirà la celebració del Corpus Christi.

Els actes litúrgics es mantenen al temple, que sols permetrà el 50 % del seu aforament. Així, diumenge catorze de juny a les deu del matí, els campaners repicaran amb gran gatzara les campanes de la vila per anunciar que és festa grossa com a preludi de l’Ofici solemne que tindrà lloc, a dos quarts d’onze, a l’església de Sant Pere. Acabada la celebració eucarística, els Gegants Vells de Viserta oferiran el seu ball, dins de la nau de la parròquia, al Santíssim Sagrament entronitzat en la custòdia i l’acompanyaran sortint en processó fins la plaça de l’església on es beneirà el terme municipal i es pregarà per l’erradicació i control del coronavirus.

Havent-se suspès la tradicional processó general de Corpus, per no deixar la vila sense actes festius al carrer que encomanin la joia de la festivitat a xics i a grans, es realitzarà una animada cercavila, amb acompanyament d’orquestra, que seguirà el curs tradicional de la processó eucarística d’aquest dia. Aquest passacarrers s’iniciarà a les sis de la tarda des del temple parroquial.

Per tal d’evitar aglomeracions i possibles contagis d’aquesta malaltia es prega a tots els vilatans dels carrers per on passi la desfilada folklòrica que no segueixin els gegants en la seva passada sinó que els gaudeixin des dels seus portals i balcons llençant-los, com de costum, la ginesta i els paperets típics de la diada. Els altres vilatans que desitgin veure la cercavila podran apropar-se als carrers per on passaran i disposar-se en un lloc, sense gent, seguint les mesures pròpies i dictades pel Govern (ús de mascareta, distàncies de seguretat entre persones, etc.)

Us animem a participar de la festivitat, sigui presencialment o des de casa, tots amb seny i prudència. Esperem que el pas dels gegants sigui, per a tots, un record que després de la tempesta sempre hi ha un petit bri d’esperança de tornar a veure els rajos del sol trencant els núvols i il·luminant el nostre cel. Esperem que també sigui així en aquest greu cas provocat per la pandèmia i puguem celebrar plegats, de nou i amb la normalitat acostumada, les nostres festes i tradicions.

Quant a Viserta

Els Gegants de Viserta foren estrenats l'any 1914 durant les festes de carrer que el veïnat de Viserta celebrava per la Capvuitada de Corpus Christi. La seva tradició, segons fonts orals, es recula a mitjans del segle XIX.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *