de l’A.F.U.M.

Els Gegants de Viserta i els cabeçuts de l’A.F.U.M. en una sortida de gegants amb el cèlebre Juanjo. Fons fotogràfic de la família Banqué-Torras

La fusió dels carrers Julià Fuchs (Viserta), Germans de La Salle, Manresa i la plaça del Bo-Bo a l’hora de fer pinya per a recuperar les Festes del Carrer l’any 1976, que s’havien deixat de fer uns anys enrere, va incentivar que l’any 1983 es constituís oficialment l’Associació de Veïns A.F.U.M. que una de les finalitats que tenia com a objectiu era consolidar la Comissió de Festes no reglamentada que fins aleshores, des d’aquella recuperació, s’encarregava d’organitzar la citada festa veïnal.

Des d’aleshores els Gegants de Viserta i els Cabeçuts del carrer Manresa començaren a actuar de forma conjunta, ja que les festes dels dos carrers s’havien fusionat entre elles. Prompte, l’èxit dels cabeçuts entre els més petits, condicionà que molts particulars decidissin comprar-se’n un per als més menuts de la casa i acompanyar així la concorreguda passada que feien els veïns amb tota la seva imatgeria per anar i tornar dels respectius oficis religiosos que se celebraven durant la festa. En aquest context, la comissió de festes amplià el conjunt dels cabeçuts del carrer Manresa amb dues noves incorporacions adquirides l’any 1978 a l’emblemàtica botiga El Ingenio, dos cabeçuts de la marca murciana Artesanía Mirete amb les efígies, segons el catàleg de l’empresa, de Chico Marx l’un, i de Cantinflas l’altre, malgrat que la policromia que s’aplicà al capgròs dista de la del personatge original i condicionà que no representés realment aquell personatge sinó que sols se n’utilitzés la base del motlle per recrear un home qualsevol.

Dos dels cabeçuts de l’A.F.U.M. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

L’any següent, 1979, s’adquiriren dos cabeçuts més menuts pels més petits del barri, també comprats al mateix establiment de Barcelona que els anteriors però de la centenària marca saragossana “Aragonesa de Fiestas. Aquests dos nous cabeçuts de mida infantil eren un pollet i una guineu, que popularment ha estat sempre identificat amb un llop. De la mateixa procedència d’aquests cabeçuts adquirits l’any 1979, s’adquiriren els anys següents un parell més de cabeçuts els quals representen un dimoni de carnacions verdes i un gosset.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *