La figura de la geganta Frida

La Geganta Frida s’inspira en la figura de la pintora mexicana Frida Kahlo (1907-1954), ara reivindicada tant per la seva producció artística com per les múltiples facetes de la seva intensa personalitat, que han esdevingut una icona moderna d’autodeterminació, de bellesa, de defensa dels drets de les dones, de veritat i de llibertat.

La figura de la geganta Frida la va realitzar l’escultora Dolors Sans l’any 2018, té una alçada de 3,10 metres i pesa 25 quilos, sense comptar el mecanisme de les rodes. Us recomanem que no us perdeu la fitxa del web de l’escultora on explica el procés creatiu:
https://dolorssans.com/bestiari/frida/

La geganta Frida va ser batejada el dia 9 de setembre de 2018 al pati de Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, dins d’un acte molt càlid i multitudinari. Els seus padrins van ser el gegant Martí de Premià de Mar i el gegantó arcàngel Sant Rafael de l’escola d’educació especial Sant Rafael, acompanyats pels músics de l’Escola Municipal de Música, autoritats i públic general.
Nosaltres només podem dir que estem entusiasmats amb la geganta, que ens l’estimem i que n’estem enamorats. Sabem que desperta admiració allà on anem, i com que la seva imatge és un símbol universal, no ens calen gaires explicacions per presentar-la.

Els atributs

Els atributs de la geganta Frida són els següents:

Autor: Jordi Guardiola (cedida)

El programa de la Festa Major

A la mà dreta hi porta el programa de la Festa Major, que representa la inclusió de les persones amb discapacitat a les festes, és a dir el programa municipal Festa per a Tothom. A més a més, a Tarragona, durant les festes de Santa Tecla és típic portar a sobre el llibret amb tots els actes per poder anar consultant on volem anar a cada moment, donada la multiplicitat d’esdeveniments que hi ha a cada moment. Quan anem a una cercavila fora de Tarragona, intentem aconseguir el cartell de la festa corresponent per a posar-li a la mà dreta. Inicialment, el programa es lligava a la mà amb un llaç, però es va perdre i una portadora li va fer una polsera especial per aquest menester.

Autor: Jordi Guardiola (cedida)

Els pinzells

A la mà esquerra porta els pinzells propis de l’ofici de la pintora i inicialment també portava una representació en miniatura del corsé que havia de portar la pintora per la lesió de l’esquena que patia. Se’ls feia i decorava ella mateixa, i aquest element representa l’acceptació de la discapacitat. Aquest element és feble i cau durant els trasllats de la geganta, per la qual cosa hem optat per guardar-lo i només posar-li en ocasions especials.

Autor: Jordi Guardiola (cedida)

Les joies

Les arracades, els anells i els collarets són un dels elements característics de la Frida Kahlo, ja que aquestes joies també se les feia la mateixa pintora. Li hem canviat diverses vegades les arracades, perquè li agrada molt estrenar i és molt presumida.

Autor: Jordi Guardiola (cedida)

El vestit, el pentinat i les flors

Són propis de la cultura indígena mexicana, i també se’ls elaborava la mateixa pintora. Representen el respecte per la cultura pròpia i la valorització dels elements tradicionals.

El mico

Autor: Jordi Guardiola (cedida)

Ens estimem molt la geganta, però alguns dels nostres portadors/es tenen veritable passió pel mico que porta a la seva espatlla. És el més estimat per la canalla, potser per la seva cara divertida i els seus ulls que sembla que ho vegin tot, o per la cua recaragolada que li dona caràcter a la figura.

El nostre mico encara no té nom oficial, alguns l’anomenen “Chango”, que és com es diuen aquests micos a Mèxic. D’altres el criden per “Caimito” que és com es deia el mico preferit de la Frida, segons algunes fonts… Potser algun dia el batejarem de nou, si tens alguna proposta ens la pots fer arribar per correu electrònic.
El mico representa els fills que la pintora no va tenir, a causa de les seves lesions i malaltia. Apareixen en moltes de les seves pintures i autoretrats. Ella vivia amb diversos micos a casa seva i en tenia de preferits, no eren només les seves mascotes sinó que eren els seus companys.

La música

Pel 5è aniversari de la geganta vam decidir fer-li un regal molt especial: la seva pròpia música per ballar!.
Gràcies a una subvenció de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya vam poder comptar amb la genialitat del músic Magí Capdevila Cadena que li va fer una peça molt especial.
En Magí és un compositor, productor i multiinstrumentista tarragoní molt vinculat a la música tradicional de la nostra ciutat, i que actualment es forma al conservatori superior del Liceu. Paral·lelament a la composició i la interpretació produeix el treball discogràfic d’artistes que van des de la música d’arrel a la cançó d’autor contemporània. També coneix el món de la discapacitat i per això la colla gegantera vam pensar en ell per demanar-li la composició de la cançó de la geganta Frida.
La cançó està dividida en tres parts: una primera introducció solemne seguida d’una jota-ball pla d’inspiració ranxera, per a fer un ball lent i elegant i una corranda final com a fi de festa apoteòsica. La partitura està composta per a dues gralles més una gralla baixa i timbal de gralla.
Vam estrenar la cançó el dia 9 de setembre de 2023, després d’una trobada de gegantes amigues de la Frida i la corresponent cercavila. La peça va ser tocada pel grup de gralles Els Tocaferro i la Maria Jesús va tenir l’honor de ser la portadora de fer el primer ball de la geganta amb la seva cançó a la plaça de la Font de Tarragona davant de totes les autoritats, colles geganteres i públic tarragoní. Vam passar molts nervis!

Mireu a partir del segon ’53 la notícia que va aparèixer a TAC12.

Si voleu sentir tota la peça ho podeu fer en aquest vídeo.

@grallers_tocaferro