Els primers gegants (1883-1936)

La primera referència històrica  que podem trobar a l’arxiu històric de Moià sobre els gegants és la de un retall de paper amb una anotació manuscrita anònima de principis de segle XX que diu “Els gegants actuals del municipi foren donats en el any 1883 amb motiu del Centenari del Colegi de l’Escola Pia, per la Família Bussanya que els tenien per la seva distracció, i dels forasters, que n’hi anaven mols. Abans no crec que hi haguessin gegants.”

Així doncs de les afirmacions que ens fa aquesta nota, només s’ha pogut confirmar documentalment la presència de gegants a Moià durant la celebració dels actes del segon centenari de l’Escola Pia. Aquest text parla de que els gegants es van afegir en la processó del 7 de Setembre de 1883 a la Plaça Major després de que es fes la rebuda al Poble Nou, lloc on tradicionalment es rebien els bisbes de Vic i Lleida.

D’aquests primers gegants no tenim cap document gràfic fins a principis de segle XX, però tot fa suposar que el gegant de 1883 és el mateix que sortí pels carrers de la vila fins al 1936. En canvi no coneixem com era la geganta de 1883, ja que l’any 1904 se’l hi va fer un cap nou.

I que representaven aquests gegants?  El gegant representava un moro, tipologia gegantera que segons Joan Amades es posà de moda a Catalunya. En canvi la geganta anava vestida seguint les modes de la societat catalana de l’època.

 

L’any 1901 s’estrenaven la primera parella de Capgrossos de la que disposava la Vila de Moià. No sabem quants anys varen durar, però no es creu que duressin gaires anys ja que que en les factures per portadors només consten fins l’any 1907, any que son  esmentats per última vegada en el programa de la Festa Major.

També podem destacar que a finals dels anys vint passa de ser una noia d’època a una reina, ja que se’l hi va afegir la capa i una corona amb l’escut de Moià.

El 1 d’Agost de 1930 els gegants acompanyats pel pollo participaven a la trobada de gegants de Sabadell, acompanyats de gegants de gran renom com els de l’Arboç, Manresa, Mataró, Terrassa, Vic .. entre d’altres.

Aquí podeu veure una foto de la seva participació a la trobada:

 

 

 

 

 

 

 

 

La guerra civil: La guerra civil significà la destrucció d’una part important del patrimoni artístic Moianès. De la parella només es va poder salvar el cap de la geganta. Es creu que el cap va entrar al museu municipal un cop acabada la guerra civil, on avui dia forma part del seu patrimoni i que durant l’any 2016 va ser restaurada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *