Amb la voluntat que els més petits de la Colla puguin gaudir dels Gegants i de la festa, tenen la possibilitat de fer ballar els gegants petits, és a dir, la mulasseta, els vitxets, moros i indis. Es tracta d’unes rèpliques dels elements bicentenaris passats a talla petita i que porten la canalla en funció de l’edat que tenen. Òbviament els més petits poden portar la mulasseta i els vitxets, mentre que els més grans ja poden posar-se sota les faldilles dels moros i indis.
La incorporació d’aquestes peces a la Colla permet als més joves obrir una etapa d’aprenentatge, per tal que puguin agafar destresa i conèixer els passos de ball per, al cap d’uns anys i quan estiguin suficientment preparats, puguin fer el salt per carregar-se sobre seu els Gegants grans.
De tots ells, l’element més antic és la mulasseta. Posteriorment, l’any 2010 es van presentar els vitxets petits i, un any més tard, va ser el torn dels moros i els indis petits (2011). Tots van ser presentats en el marc de la festa major de St. Pere.
Actualment, aquests elements surten els dies en què té lloc el seguici petit de la ciutat (el 27 de juny i 23 de setembre). No obstant, també els podem veure ballar des de fa anys a l’esdeveniment on es talla la última cama de la Vella Quaresma (que es fa a la plaça de les Peixateries Velles). Tanmateix, surten en aquells actes i trobades on se’ls convida, així com, en presentacions d’elements infantils.
Els fadrins
Val a dir, que la funció principal que avui cobreixen aquestes 3 parelles i la mulasseta era anteriorment assumida pels fadrins. Uns gegantons que representen un hereu i una pubilla de la ciutat. Aquesta parella es va presentar públicament l’any 1998 (obra de Ramon Ferran) i que es va construir pels més petits. Actualment, els fadrins surten els dies de Corpus, acompanyant la resta de Gegants i en d’altres actes on són convidats.