Manel i Vicenta

En Manel representa al conegut personatge “Manel, el flabiolaire. Aquest pota-roig de nom original Josep Pidelaserra Duran, va nèixer el 4 de juliol de 1882 a la coneguda casa de la vManel sencerila “Cal Manel”. D’aquí que popularment, fos conegut com a Manel.
El carismàtic personatge, sempre s’acompanyava del seu flabiol i tamborí, que li va donar prestigi dins de la cultura popular acompanyant als gegants de Sabadell, Terrassa, l’Arboç del Penedès, Vilafranca del Penedès, entre d’altres.
Vestia sempre amb pantalons de vellut, armilla, faixa i barretina vermella.
Fou un ànima inquieta, un amant de la llibertat, poc fet al treball i sense voler sotmetre’s a ningú. Vivia del dia i li preocupava poc, o gens, el que passes l’endemà.

El Manel fa 3,90 metres d’alçada i 55 Kg. Va ser construït per l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers.
Fou estrenat el 23 de gener de 1994.

 

 


La Vicenta no representa a cap personatge de la vida real. La seva figura dona simbolisme a la típica dona castellbisbalenca jove, formosa i treballadora, provinent del món de la pagesia.
La vila de Castellbisbal, va ser una població molt activa en el món de la pagesia, sobretot en la collita de fruita i la verema del vi. Vicenta sencera

El propi terme municipal correspon amb els límits de la parròquia de Sant Vicenç de Castellbisbal. A partir de la instauració dels ajuntaments liberals a partir de 1833, la vila es coneixerà exclusivament com a Castellbisbal (antigament havia tingut diferents noms, combinant les paraules de castell i bisbe), en excepció feta d’un breu període el 1937 en què passà a denominar-se Fruiters.

El nom de la geganta prové del patró de la població: Sant Vicenç.

La Vicenta fa 3,80 metres d’alçada i 49 Kg. Va ser construïda per l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers.
Fou estrenada el 23 de gener de 1994.