Rita

Rita

Des de la creació de la colla i a mida que passaven els anys, es va creure en la necessita de donar una funció al jovent per assegurar també, el futur geganter de la vila.

Per aquest motiu és va iniciar el projecte de construcció d’una gegantona per la població l’any 1998. Per escollir el disseny de la mateixa, va realitzar-se un concurs de dibuixos amb els nens i nenes de l’escola CEIP Mare de Deú de Montserrat, d’on va sortir guanyadora el dibuix fet per la Sheila Serrano Montolio. Ella fou també, la padrina de la gegantona.

Durant la 27a Trobada de Gegants de Castellbisbal, al gener de 2018, es van celebrar els actes commemoratius dels seus 20 anys. En aquest marc, va ser presentada la nova imatge i restauració de la Rita, que donava pas a una gegantona que encaixaria amb la resta de figures de la colla.

La Rita, és una nena que jugava a Can Pedrerol de Dalt, on ajudava amb les tasques de la casa recollint herbes i donant de menjar als coloms, mitjançant els colomars que té la pròpia masia.

La Rita fa 2,50 metres i 28 Kg. Va ser construïda per l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers. Fou estrena durant la Festa Major de l’Aigua i la Llum del 1998. En motiu del seu 20è aniversari l’any 2018, va ser restaurada pel mestre geganter Aitor Calleja de Navarra.

 

Música i coreografia

Els Rabassaires van recuperar, arranjar i enregistrar aquesta peça en el treball discogràfic Músiques de Castellbisbal (Els Rabassaires, 2001). Se’n va fer una revisió el 2017, afegint-hi la gralla baixa per
a l’enregistrament del disc Músiques de Castellbisbal (Grallers de Castellbisbal i Banda del Centenari, 2017).

El 20 de gener de 2018, coincidint amb el 20è aniversari i l’estrena de la restauració de la gegantona Rita, la Colla Gegantera de Castellbisbal va escollir aquesta peça per coreografiar i presentar el
nou Ball de la Rita.

  • Partitura: Popular
  • Coreografia: Jovent Colla Gegantera de Castellbisbal