Grallers

A l’Alt Empordà, tot i ser lluny de la zona on tradicionalment s’ha mantingut la música de gralla, aquest instrument ha revifat amb molta força i s’ha convertit en habitual acompanyant de gegants, bestiari i castells, així com protagonista de cercaviles, matinades i concerts de música tradicional.

Va ser l’any 1995 quan, en crear-se l’associació Amics dels Gegants de Figueres, per fer-se càrrec de les figures del seguici popular, també es va formar el grup de Grallers de Figueres, totalment vinculat, per tal d’acompanyar aquestes figures tant populars amb la música tradicional que els és pròpia. Es va començar de cero, buscant professors per aquest instrument i aconseguint que surgís un grup d’entusiastes que s’hi posaven fort. A base de moure’s i reivindicar, es va aconseguir portar uns primers cursos de preparatori de gralla i música tradicional que, més endavant, donaria lloc a la instal·lació de l’Aula de Música Tradicional i Popular, de la Generalitat de Catalunya, a la ciutat de Figueres.

El grup va anar creixent amb la incorporació de nous grallers i va donar lloc a la formació actual que acompanya a les 3 parelles de Gegants, al Bou i al Drac i també va acompanyar, durant la primera època, a la Colla Castellera. També fa matinades i cercaviles festives, així com concerts de gralla.

 El grup està format per un nucli estable i un grup “flotant“, sorgit de la mateixa entitat, amb gent que hi té menys dedicació o que hi porta poc temps, que reforça les sortides groses.

Han fet actuacions arreu de Catalunya i en molts llocs de la Catalunya Nord, acompanyant els Gegants i Bestiari propi o a altres que no disposen de músics, o fent concerts i cercaviles tot sols.

L’any 2000, els Grallers de Figueres, que han portat una activitat mol intensa i en molts camps, fan un replantejament i decideixen agafar altres instruments tradicionals, ampliar la formació i convertir-se en un grup de “ministrers” o “ministrils” (grup de música tradicional amb instruments tradicionals) i neix Sosis d’Us que s’estrena a la desfilada de Reis, el 5 de gener de 2001. Aquest grup té, apart de gralles i tabals, caixes i bombo, tarotes, flabiols amb tamborí, sac de gemecs, fiscorn, tuba i acordions diatònics.

Dels Grallers de Figueres havia sortit una formació professional, de nom “Carba-Sons”, amb 3 grallers i un tabaler.

Els Grallers de Figueres en so real:

Gegants de l’Ordal:

La Marina:

Polka del Ball de Gitanes de Sant Celoni:

Pasdoble número 1 (Toldrà):

Polca del Tio Bartolo:

La relliscada (xotis):