El gegant de Vilallonga de Ter és en Galceran, un senyor feudal que vivia al castell del Catllar, situat a la població. Als pobles petits de la Vall de Camprodon trobem la ZER Vall del Ter. Això
englobava als pobles de Sant Pau de Segúries, Ogassa, Llanars, Vilallonga de Ter, la Colònia Estabanell i Molló. Avui en dia, aquestes dues últimes estan tancades per falta d’alumnat.
En un projecte escolar del curs 2000 / 2001 es va proposar la creació d’un gegant per a cada escola que representaria al poble. Uns anys més tard es faria el mateix però amb capgrossos. En aquest projecte van participar-hi totes les ZERS menys la de Molló. Tot i que el projecte no va tirar endavant fins al 2000, la idea ja va sortir l’any 1998 amb la intenció de fomentar un aspecte artístic i cultural relacionat amb el nostre patrimoni. L’objectiu principal era que per iniciativa
de l’escola rural, cada poble valorés més la seva identitat i augmentés el seu patrimoni cultural.
La construcció de les figures (tres gegants i dues gegantes) va anar a càrrec de Xavier Bulbena i els alumnes de les escoles també hi van participar. Entre l’ajuntament i les escoles van escollir com serien aquestes figures. En el cas de Vilallonga de Ter trobem el CEIP La Daina, que conjuntament amb l’Ajuntament de la població van fer una recerca per tal de trobar el personatge més edïent per convertir-lo en el gegant de Vilallonga.
El gegant de Vilallonga representa un senyor feudal del segle XIII, anomenat Galceran Descatllar, que va viure al castell del Catllar, situat a prop del riu Ter i de la població. Els senyors Descatllar dominaven el terme de Vilallonga i els seus voltants, menys Tregurà, com a mínim des de 1254 al 1258. El 17 de gener de 1258, el rei Jaume I va aprovar que en Galceran hagués comprat en franc alou la zona d’Espinalbet amb tot el que hi havia dins, incloent-hi rius i fonts.
El gegant va vestit amb una gran capa grana i un vestit amb tons verds i grocs, d’una manera molt elegant. Porta una espasa en senyal de defensa. En les sortides sempre va acompanyat del capgròs Martinet.
Els cinc gegants es van presentar el 30 de juny de 2001 a Sant Pau de Segúries i van estar apadrinats pels gegants vells de Camprodon, enmig d’una gran festa que va reunir a gent de tota la comarca del Ripollès, i en especial, als alumnes i professors de les ZERS. Sis anys més tard, Vilallonga va decidir fer una rèplica del gegant deugt al seu elevat pes.
Actualment aquest gegant surt per la festa major de Sant Martí, que se celebra a la població a mitjans de novembre. Diumenge al matí celebren una petita trobada gegantera on sempre participa la colla de Malgrat de Mar i algunes dels voltants. Tot i que últimament no surt de la vila, ha participat en diverses trobades geganteres d’Ogassa, Camprodon o Ripoll.