La Colònia Estabanell és una antiga colònia tèxtil que pertany a Camprodon. Actualment és una entitat de població.
Als pobles petits de la Vall de Camprodon trobem la ZER7 Vall del Ter. Això englobava als pobles de Sant Pau de Segúries, Ogassa, Llanars, Vilallonga de Ter, la Colònia Estabanell i Molló. Avui en dia, aquestes dues últimes estan tancades per falta d’alumnat. En un projecte escolar del curs 2000 / 2001 es va proposar la creació d’un gegant per a cada escola que representaria al poble. Uns anys més tard es faria el mateix però amb capgrossos. En aquest projecte van participar-hi totes les ZERS menys la de Molló. Tot i que el projecte no va tirar endevant fins al 2000, la idea ja va sortir l’any 1998 amb la intenció de fomentar un aspecte artístic i cultural relacionat amb el nostre patrimoni. L’objectiu principal era que per iniciativa de l’escola rural, cada poble valorés més la seva identitat i augmentés el seu patrimoni cultural.
La construcció de les figures (tres gegants i dues gegantes) va anar a càrrec de Xavier Bulbena i els alumnes de les escoles també hi van participar. Entre l’ajuntament i les escoles van escollir com serien aquestes figures. En el cas de la Colònia Estabanell trobem al CEIP Germans Estabanell, on van decidir que la seva geganta representés a una teixidora de la Colònia, ja que aquest lloc havia estat una fàbrica tèxtil a finals del Segle XIX i porta el nom de l’ermita que hi ha dins la Colònia, Remei.
De la confecció de la roba de la Remei se’n van encarregar les dones del poble. Li van cosir un jersei vermell, una faldilla groga i un davantal blanc. També es va buscar entre la joventut un grup per poder crear la colla gegantera que acompanyaría a la Remei. Els cinc gegants es van presentar el 30 de juny de 2001 a Sant Pau de Segúries i van estar apadrinats pels gegants vells de
Camprodon, enmig d’una gran festa que va reunir a gent de tota la comarca del Ripollès, i en especial, als alumnes i professors de les ZERS.
Després de diversos anys participant a trobades i cercaviles d’arreu de la comarca, i en especial les seves numbroses participacions a la festa major de Camprodon per acompanyar als seus padrins en el dia de Sant Patllari, avui en dia la Remei no té a ningú que la pugui fer ballar i resta guardada a l’escola CEIP Germans Estabanell. Només surt per la festa major de la localitat, el primer cap de setmana d’octubre.