Als pobles petits de la Vall de Camprodon trobem la ZER Vall del Ter. Això englobava als pobles de Sant Pau de Segúries, Ogassa, Llanars, Vilallonga de Ter, la Colònia Estabanell i Molló. Avui en dia, aquestes dues últimes estan tancades per falta d’alumnat.
En un projecte escolar del curs 2000 / 2001 es va proposar la creació d’un gegant per a cada escola que representaria al poble. Uns anys més tard es faria el mateix però amb capgrossos. En aquest projecte van participar-hi totes les ZERS menys la de Molló. Tot i que el projecte no va tirar endavant fins al 2000, la idea ja va sortir l’any 1998 amb la intenció de fomentar un aspecte artístic i cultural relacionat amb el nostre patrimoni. L’objectiu principal era que per iniciativa de l’escola rural, cada poble valorés més la seva identitat i augmentés el seu patrimoni cultural.
La construcció de les figures (tres gegants i dues gegantes) va anar a càrrec de Xavier Bulbena i els alumnes de les escoles també hi van participar. Entre l’ajuntament i les escoles van escollir com serien aquestes figures. En el cas de Llanars trobem al CEIP Moreres. La seva geganta va ser batejada amb el nom de Roser i representa una pastora en record el que havia estat la principal font d’ingressos de la població, que vivia de la llana de les ovelles i d’on prové, precisament, el nom del poble. Certament Llanars, al peu de les muntanyes que enfilen cap a Ulldeter, és un espai on pastors i ramaders hi degueren fer pas.
La Roser va vestida amb un jersei negre i una faldilla marró. Com a complements porta una mantellina rosada, un davantal de fil blanc, un collaret i unes cues al cabell. A la mà porta un ram de flors i un paraigües, sent una de les tres úniques gegantes del país en portar-ne un, juntament amb la geganta de Santa Perpètua de Mogoda i de Terrassa.
Els cinc gegants es van presentar el 30 de juny de 2001 a Sant Pau de Segúries i van estar apadrinats pels gegants vells de Camprodon, enmig d’una gran festa que va reunir a gent de tota la comarca del Ripollès, i en especial, als alumnes i professors de les ZERS. La geganta Roser ha voltat molt pel Ripollès però a avui en dia només surt el diumenge de Festa Major de la població, que cau en el diumenge més proper del dia de Sant Cosme i Sant Damià a fer unes ballades pels veïns i veïnes, on els més menuts fan ballar uns capgrossos creats per ells mateixos ens un curs de creació organitzat per l’ajuntament dins dels actes de la Festa Major.