Els gegants de Ripoll són en Guifré el Pilós i Na Guinedell d’Empúries.
La idea de construir uns gegants per a la vila de Ripoll va sortir de Marià Font. El fet que treballés a l’Ajuntament li va permetre intercanviar opinions amb el que llavors era l’alcalde de la vila de Ripoll, Eusebi Pujol. Així doncs, l’alcalde de Ripoll es féu seva la idea i ho va proposar als companys del Consistori Municipal en sessió plenària. La proposta s’aprovà el 4 d’abril de 1945.
Els gegants es van construir en només quatre mesos i Marià Font en va fer el seguiment del procés constructiu; segurament fou ell qui va suggerir que es construïssin a la Casa Paquita, de la mà de Lambert Escaler. Els gegants van ser presentats en societat el dia 5 d’agost de 1945, durant les festes de Santa Maria. El programa de la Festa Major deia: «A la salida de los divinos oficios, en la plaza del Caudillo, disparo de una formidable traca valenciana. Seguidamente, presentación al vecindario, Bendición y primera salida de los gigantes de Ripoll.» Els primers portadors d’aquests gegants van ser Miquel Prat, Joan Descamps i Joan Marcer. Per portar les figures van rebre 800 pessetes. Aquell dia els gegants de Ripoll van estrenar també unes peces musicals, una marxa i un ballet, obra de Pere Puig i Parés, composta per a flabiol i tamborí. Sembla ser que un tal Estivill va ser qui va tocar per primera vegada les peces el 1945.
Els gegants representen al Comte Guifré el Pilós, que es troba enterrat a l’interior del Monestir de Sant Maria de Ripoll. Guifré fou comte de grans territoris de Catalunya, com Barcelona, Girona, Besalú, Osona, la Cerdanya, l’Urgell i la Cerdanya. Ella representa la seva esposa, Guinedell d’Empúries, també comtessa. Junts van fundar un gran nombre de monestirs i territoris i també van tenir un total de 9 fills.
El 13 de Maig de 2017, s’estrenà la nova parella de Gegants de Ripoll, en Guifré el Pilós i na Guinedell II, construits al Taller Ventura & Hosta de Navata.