Els nostres gegants

 

GRÀCIA I ANSELM Gràcia i Anselm

 La Gràcia neix el 1983, en motiu del 10è aniversari de l’Agrupació de Veïns de Gràcia, amb la intenció de fomentar i difondre la tradició popular catalana, i d’acompanyar al gegant de la Creu Alta, el Vicentó. Fa 2,65 metres d’alçada i pesa 45kg. Representa la pubilla del barri, en porta el nom, tot i que carinyosament se l’anomena Gracieta. És la primera geganta del barri. Una part de les despeses de construcció de la geganta es cobriren amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, la Caixa d’Estalvis de Sabadell i la Caixa de Pensions “La Caixa”. La resta fou per subscripció popular. De fet, la participació del barri va ser decisiva per poder tirar el projecte endavant, ja que les aportacions no només van ser econòmiques, sinó també, i sobretot, en forma d’esforç i treball. Es va restaurar l’any 2017 per poder celebrar l’aniversari de l’any següent en perfectes condicions.

L’Anselm neix el 1990 per acompanyar la Gràcia en les seves sortides pels pobles i ciutats del nostre país. Fa 3’10 metres d’alçada i pesa 65 kg. Representa un filador, per això porta una fosada a la mà dreta amb els colors de la bandera catalana. Es diu Anselm en honor a Anselm Clavé, fundador dels cors que contribuïen a elevar el nivell cultural dels treballadors de Catalunya, mitjançant la música i el cant. Va ser restaurat l’any 2018 en commemoració del 35è aniversari de la colla.

  XENAN I ELIONOR

El Xenan i l’Elionor van ser construïts l’any 2003 pel Ramon Aumedes del taller Sarandaca de Granollers. El projecte comença l’any 2000 en el moment en que la colla es constitueix com entitat amb caràcter jurídic propi. Com que la colla volia unes figures més altes i equilibrades, el dia 16 de març de 2003 van ser presentats.

El Xenan pesa 36kg i té una alçada de 3.65metres. Representa un treballador del tèxtil de principis del segle XX del barri, per això porta una llançadora a la mà dreta.

L’Elionor pesa 36kg i té una alçada de 3.57 metres. Representa una bugadera que va a rentar la roba als safareigs del carrer Reina Elionor, per això porta un cove amb roba i una pala per rentar a la mà esquerra.

Els seus padrins van ser la Julita de St. Quirze del Vallès i el Sebastià de Barberà del Vallès.

CEBA
Coincidint amb el naixement de l’Anselm, l’Associació de Comerciants del Centre de Sabadell va oferir a la colla la Ceba, construïda l’any 1983 amb la intenció de promocionar el petit comerç i revitalitzar l’activitat econòmica del centre. Davant la impossibilitat de fer-se’n càrrec, van creure que seria una bona companya de la Gràcia i l’Anselm. Es l’únic nan de Sabadell. Representa una ceba, que és el símbol de Sabadell per una etimologia popular del nom de la ciutat.

GRALLA

Al maig del 2008, dins del marc d’actes commemoratius del 25è aniversari del naixement de la Colla, neix la Gralla, un gegantó que representa l’instrument típic que acompanya als gegants en passejades i cercaviles, pensat per a ser portat pels més petits. Té un pes de 12Kg i una alçada de 2.11metres.

Els seus padrins són l’Andi i la Teresina del CEIP Teresa Altet de Rubí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *