Festa Major

La Festa Major de Masquefa té el seu origen en la renovació anual del vot de les masquefines i els masquefins envers els patrons de la Vila: Sant Isidre Llaurador, que se celebra des de temps immemorials, i Santa Magdalena, que va esdevenir la patrona religiosa i festiva de Masquefa a finals del segle XIX.

Des de la Colla Gegantera de Masquefa, juntament amb la resta dels elements i les danses que conformen el Seguici festiu, gestionats per la Colla de Ball de Bastons de Masquefa i la Colla de Diables de Masquefa, treballem per tal de conservar la identitat cultural de la Vila i preservar els costums propis davant les noves incorporacions a la festa, que conviuen com a sinònim de la seva permanent actualització.

Festa Major petita de Sant Isidre

La primera oportunitat per veure ballar el Seguici festiu de Masquefa és al maig: per la Festa Major petita de Sant Isidre; que se celebra —des de la recuperació de la democràcia— el cap de setmana més proper al 15 de maig, per venerar al patró secundari de la Vila.

En el marc de la Festa Major petita tenen lloc els Correfocs infantil i adult, la Cercavila, la Trobada de Gegants de Masquefa, la Passada de Sant Isidre, la Solemne Eucaristia i Ofrena del Seguici i, com a actes més nostrats, el tradicional Ball de la Garlanda i l’entrega de la Fava d’Argent.

Festa Major de Santa Magdalena

Amb l’arribada de l’estiu, Masquefa s’engalana per rebre la festivitat de Santa Magdalena, que  és la patrona religiosa i festiva de la Vila des de finals del segle XIX. Abans però, ja era coneguda per la seva presència representada en una antiga capella d’alabastre situada a la masia de Can Bonastre —el mas més antic de la Vila—, i que apareix amb el nom de Can Bonastre de Santa Magdalena en documentació escrita des del segle XVII.

D’entre els actes de la Festa Major, en destaquem: l’Enraigada de Festa Major (que pregona l’arribada de la festivitat); la Passada de Vigília, l’Encesa del campanar, la Passada de retorn i la Mostra de Balls del Seguici festiu (que anuncien que l’endemà serà arribat el dia de la patrona); la Passada de Festa Major, l’entrega del ram de la Geganta a Santa Magdalena, el Fabulari de Festa Major, la interpretació del Vals dels Gegants de Masquefa amb l’acompanyament de la Cobla Els Montgrins (que commemoren la Diada de Santa Magdalena); la Cercavila folklòrica, els Correfocs, i un llarg etcètera.