Festa Major

La Festa Major de Masquefa celebra la renovació anual del vot dels masquefins envers els patrons de la Vila: Sant Isidre Llaurador i Santa Magdalena.

Des de la Colla Gegantera, juntament amb la resta de balls que integren el Seguici Festiu de Masquefa, gestionats per la Colla de Ball de Bastons de Masquefa i la Colla de Diables, treballem per potenciar la identitat cultural de la Vila i preservar els costums tradicionals propis respecte de les noves incorporacions a la festa, que conviuen com a sinònim de la seva permanent actualització i dinamisme.

En aquest sentit, apostem per un model festiu que assenti les bases de la Festa Major de Santa Magdalena i la Festa Major petita de Sant Isidre perquè la celebració esdevingui –a més a més d’un motiu únicament festiu– un lapse de tradició, coneixença i estima cap a les arrels de la nostra Vila.


Festa Major petita de Sant Isidre

Nostre Sant, humil senyor
del solc profund de l'arada,
a la sang del llaurador
fosa hi ha la terra estimada

Tornada dels Llaors a Sant Isidre Llaurador

La primera oportunitat de l’any per veure els balls del Seguici Festiu de Masquefa és al maig, amb motiu de la Festa Major petita de Sant Isidre; que se celebra —de manera ininterrompuda, des de ben entrada la democràcia— el cap de setmana més proper al 15 de maig.

La primera celebració de Sant Isidre de la qual disposem documentació és de l’any 1899, al local de la Unió Masquefense. El dia festiu consistia en una missa al matí, un bon dinar a casa i, a la tarda, ball amenitzat per una orquestra. El principal i característic era el “Ball de la Garlanda”, que es manté viu avui dia.

Els actes més nostrats de la Festa Major petita de Sant Isidre són el ball tradicional i l’entrega de la Fava d’Argent. El Seguici Festiu pren part de la celebració amb:

  • els Versots i la Carretillada de la Colla infantil de Diables (divendres al vespre)
  • la Trobada de Gegants de Masquefa (dissabte a la tarda)
  • el Correfoc de la Colla de Diables (dissabte al vespre)
  • la Passada de Sant Isidre, la Solemne Eucaristia i Ofrena del Seguici (diumenge al matí)


Festa Major de Santa Magdalena

Volem cantaus amb veu plena
i en goigs, els amors divins:
"Siau Santa Magdalena
guiatge pels masquefins"

Tornada dels Goigs en llaor de Santa Magdalena

Amb l’arribada de l’estiu, Masquefa s’engalana per celebrar la Festa Major. Santa Magdalena va esdevenir la patrona religiosa i festiva de la Vila a finals del segle XIX, malgrat que ja era coneguda en altres èpoques per la seva presència en una capella d’alabastre al mas més antic de la Vila: Can Bonastre, que apareix amb el nom de Can Bonastre de Santa Magdalena en documentació escrita des del segle XVII.

La Festa Major de Santa Magdalena, pel que fa a la participació dels balls del Seguici Festiu de Masquefa, s’estructura de la següent manera:

  • Vigília de Santa Magdalena (21 de juliol)

Passada de Vigília, Ballada conjunta en honor a Sant Magdalena i encesa del campanar, Passada de retorn i Actuació de Balls del Seguici festiu.

  • Diada de Santa Magdalena (22 de juliol)

Passada de Festa Major, Entrega del ram de la Geganta a Santa Magdalena al so del “Per a tu, Magdalena” (Josep Mata, 1997) interpretat per la tenora de la Cobla Els Montgrins, Fabulari de Festa Major, Interpretació del “Vals dels Gegants de Masquefa” (Josep Mata, 1987) amb l’acompanyament de la Cobla Els Montgrins.

  • Divendres de la Festa Major

Correfoc de la Colla Infantil de Diables de Masquefa.

  • Dissabte de la Festa Major

Cercavila de Festa Major amb el Seguici festiu i altres balls convidats, Versots i Carretillada de la Colla de Diables.

A banda, la Colla Gegantera formem part de l’organització de les Barraques de Festa Major.