L’ENTITAT

La Vila de Moià té una tradició gegantera de més de 135 anys. Fou l’any 1883 quan al aparèixer la primera parella de gegants, el sentiment geganter es va començar a impregnar a tots els Moianesos i Moianeses. Amb la guerra civil espanyola,  Moià es va quedar orfe de gegants fins l’any 1944 amb l’estrena d’una nova parella de gegants reis el Ferran i Isabel, que van adoptar el mateix paper que els gegants anteriors.

No fou fins l’any 1982 amb la revifada gegantera que es va crear de la Colla Gegantera de Moià, que eren els encarregats de tenir cura dels gegants i capgrossos organitzant també la trobada gegantera amb el sistema d’intercanvi. La colla gegantera de Moià es va crear amb els primers membres que procedien dels Armats de Moià, els seus fundadors foren en Sebastià Padrissa i Loreto Rovira, Jaume Candell i M. Àngels Vilalta, i Eugeni Arisa.

La colla gegantera poc després de ser fundada l’any 1982
Cercavila de la Festa Major del 1982.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La colla gegantera es va anar incrementant amb els anys amb la creació del grup de grallers l’any 1987 i nous portadors, cosa que evidencia que la Vila de Moià té una gran estima pels seus gegants i així s’ha demostrat al llarg dels anys en que la colla gegantera han anat augmentant no només amb els membres sinó també amb el nombre les figures festives que representen Moià amb el Trapella, el Toll, la Teixonera i el Grony.

 

Celebració dels 50 anys dels gegants l’any 1995, amb la presència dels gegants de Catalunya
Estrena del Toll i la Teixonera el 22 d’abril de 2007

 

 

 

 

 

 

 

A l’actualitat la colla gegantera la formen una cinquantena de persones que treballen per tal de portar a terme les activitats anuals: Trobada de gegants (darrer dissabte de juliol), les havaneres (el primer dissabte d’agost), la Festa Major (els dies 14, 15, 16) i la Festa de l’Arbre Fruiter (17 d’agost).

La colla gegantera va ser una de les colles fundadores de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i ha mantingut sempre una relació molt propera amb l’ACGC assistint amb els gegants i capgrossos a l’estrena del Treball i la Cultura a Montserrat l’any 1988 així com també participant a les Ciutats Geganteres i trobades Nacionals de Capgrossos que s’han organitzat.

A més d’aquestes activitats també s’han portat a terme altres fites importants ja sigui celebració d’aniversaris o d’estrena nous gegants:

Any

Motiu Explicació

1982

Cercavila de vigília de la Festa Major Amb la presència del l’Hereu i la Pubilla de Manresa, els gegants vells d’Avinyó, i els gegants pubills de Sallent.
1983 I Trobada de gegants Amb 10 colles participants.
1995 Cinquantenari de l’estrena dels gegants Ferran i Isabel Una trentena de parelles, inclosa el Treball i la Cultura de l’ACGC van sortir de la plaça de Sant Sebastià amb dues cercaviles fins l’avinguda de la Vila que es van ajuntar per baixar fins la plaça del Saiol on es plantà un arbre commemoratiu.

2000

IV Bages Berguedà a Moià Prop de vint i cinc colles geganteres van visitar Moià on acabant a la plaça del Saiol es va estrenar el ball “La Joia del Moianès” i es va portar a terme el canvi de bandes amb els gegants de Puig-Reig.
2003

Inauguració del Trapella

Es va fer un bateig amb el gegant Biscuter de Mataró i els seus padrins són el Tallaferro i la Griselda de Castellterçol i el Tinet i la Violeta del Poble Nou de Manresa.

2004

Visita a Maüer

Els gegants Ferran, Isabel i Trapella visiten la població agermanada de Maüer (Alemanya).

2005

Celebració dels 60 anys del Ferran i Isabel

ES va fer una cercavila amb el grup Xarop de Canya pels carrers de Moià culminant la parc municipal on es va fer un dinar de germanor.

2007

Celerbació dels 25 anys de la colla gegantera Estrena del Toll i la Teixonera

El 22 d’abril es van estrenar els gegants prehistòrics a les coves del Toll i van ser apadrinats pel Tallaferro i la Griselda de Castellterçol.

2010

Celebració dels 65 anys del Ferran i la Isabel

Es va organitzar una exposició de la història dels gegants i que va concloure amb una festa d’aniversari el 19 de juliol amb jocs al parc, cercavila, corre aigua amb el Burricorni de Canovelles.

2012

Celebració dels 30 anys de la Colla Gegantera

El dia de la trobada es va fer la I Mostra de Balls.

2017 Celebaració dels 10 anys del Toll i la Teixonera i 35 anys de la colla

El 22 d’abril es va fer una caminada de Moià fins les Coves del Toll per retornar on van néixer. A la tarda es va portar a terme la primera trobada de gegants prehistòrics de Catalunya.

Per commemorar el 35 anys es va portar el Treball i la Cultura gegants de l’ACGC a la Trobada de gegants.

El 14 d’agost es va presentar el gegantó Grony i el 16 d’agost es va estrenar el Ball de Rams amb les dues parelles de gegants.

2019

 

 

 

75è aniversari dels gegants reis

Des de finals de 2018 fins al juliol de 2019 es va portar a terme el “Projecte Gegant”.

El dissabte 27 de juliol es feia l’espectacle “Moià Gegant” per presentar la nova imatge dels gegants reis.

El diumenge 28 de juliol es celebrava la trobada de gegants històrics i centenaris, amb la participació de unes divuit parelles de gegants.

2020

Coronavirus

Sèrie pel Youtube “Secret Gegant”.

Espectacle “Acolorim Moià”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *