Història dels gegants

Els gegants de Taradell i la seva història segons dades obtingudes:

Daten del dia 25 d’agost de 1977; foren pagats i cedits per la Comissió Municipal de festes; estrenats el dia 25 d’agost de 1977 i batejats el dia 18 de setembre del mateix any.

Els seus noms són Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta de Taradell, apadrinats pels gegants de Manlleu, en Galdric i la Maria, i els gegants del carrer de Gurb de Vic, en Baldiri i la Ció.

Els gegants de Taradell eren de ferro i el cap es movia quan caminaven.  Pesaven 72 Kg cada un i l’alçada era de 3,10 mts.  Foren restaurats l’any 1984; aleshores, el gegants pesava 58 Kg i feia 3,5 mts i la gegants pesava 49 Kg i feia 3,45 mts.  Els deixaren abandonats i només sortien per la Festa Major.

L’any1992 va ser quan els actuals portadors decidíren tornar-los a la vida fins a l’actualitat.

Passarem a dir-nos Colla Jove de Geganters i Grallers de Taradell.

Foren casats el dia 29 de setembre de 1996 i els van apadrinar en Pànfil i l’Elisenda de Sant Julià de Vilatorta i els va casar Mossén Biscooter de Mataró.

Arxiu sonor del casament. Feu Click aquí.

Per veure el video, feu click aquí.

Van acompanyats de tres capgrossos que també foren reconstruïts i transformats en gegantonets per portar la mainada; mesuren 1,5 mts i pesen 10Kg; també els acompanya el gegantonet Txetxu, que va ser incorporat l’any 1998, fa un pes de 20 Kg i una alçada de 2,5 mts.

El dia 30 de setembre del 2000 foren substituïts per una còpia dels actuals i passen a pesar 45 Kg.

GUILLEM DE MONT-RODON

És el personatge més important dels senyors de Mont-rodon, una família amb molts dominis i amb la protecció de la part baixa de Taradell.  Fou un cavaller al servei del rei Pere I i Mestre Templer i també va ser el tutor del rei Jaume I del 1214 al 1217.

 

TIBURGETA DE TARADELL

Filla del senyor Berenguer de Taradell i de Tiburgis del Castell de Taradell, de Can Boix, que també posseïen tots els termes actuals de Taradell, Viladrau, Santa Eugènia de Berga i Vilalleons.  Era la pubilla de tot el gran terme del Castell de Taradell i als 14 anys es va casar amb Pere Vilademany.  Era rica i senyora de molts altres béns d’Osona i fora d’aquí.

Els gegants de Taradell simbolitzen la unió de les parts alta i baixa del terme de Taradell.