Representen personatges històrics i reals de la Vila, Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta de Taradell simbolitzen la unió de les parts alta, amb el Castell d’en Boix, i la baixa del terme de Taradell, amb el Casal de Mont-rodon. Ell va ser el personatge més important dels Senyors de Mont-rodon. Fou un cavaller al servei del rei Pere I, Mestre Templer i també va ser el tutor del rei Jaume I del 1214 al 1217. Ella era filla del senyor Berenguer de Taradell i de Tiburgis del Castell de Taradell, de Can Boix, que també posseïen tots els termes actuals de Taradell, Viladrau, Santa Eugènia de Berga i Vilalleons. Era la pubilla de tot el gran terme del castell i a catorze anys es va casar amb Pere Vilademany.
Els Gegants Vells de la Vila foren creats el 1984 a mans d’Àngels Jutglar i Antoni Brossa del Taller Vesper d’Olot. El gegant pesava 58 Kg i feia 3,50 metres i la geganta pesava 49 Kg i feia 3,45 mts. Els deixaren abandonats i només sortien per la Festa Major.
El 1992, els actuals portadors decidiren tornar-los la vida fins a l’actualitat. Aleshores el grup va passar a dir-se Colla Jove de Geganters i Grallers de Taradell. Els gegants de Taradell foren casats el dia 29 de setembre de 1996 i els van apadrinar en Pànfil i L’Elisenda els Gegants de Sant Julià de Vilatorta i els va casar Mossèn Biscooter de Mataró.
Els gegants vells de Taradell sortien per festes assenyalades del poble i la trobada.
Font: Colla Jove de Geganters i Grallers de Taradell.
FITXA TÈCNICA:
Noms: Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta de Taradell.
Pes: 58 kg (gegant) i 49 kg (geganta).
Alçada: 3,50 mts (gegant) i 3,45 mts (geganta).
Data d’estrena: 1987.
Any de Construcció: 1984.
Constructor: Àngels Jutglar i Antoni Brossa “Vesper” (Factoria Cultura Olot)
Material: Cartró pedra.
Entitat: Ajuntament de Taradell.