<— Tornar menú anterior
Nom actual: Berruga
Any de fabricació: original abans de 1876, 2ª copia el 1944, 3ª copia el 1994.
Mestre geganter: original, ? d’Olot, 2ª copia, Anònima Masó d’Olot, 3ª copia, J. M. Puigvert, de Fresser.
Taller geganter: original, ? d’Olot, 2ª copia, Anònima Masó d’Olot3ª copia, J. M. Puigvert, de Fresser.
Restaurat: 1975, 2006, abril, Ventura & Hosta.
Pes: original, ? Kg. 2ª copia, 30 Kg. 3ª copia, 12 Kg.
Música pròpia: El Ball d’en Berruga
Autor: Jaume Cristau
En Berruga, per les dades que en tenim i per les fotos que es conserven, tot i coneixer l’existència de diferents còpies, sempre ha vestit pràcticament igual, amb petites variacions. Porta un vestit de “bufó de la cort“, amb penjolls triangulars de roba de colors, amb un cascavell a la punta de cadascun, fent fressa quan corre darrera els nens. Actualment té dos vestits, el d’hivern, amb roba molt més densa i de colors blaus i granate, i el d’estiu, molt més lleuger i més acolorit, amb blau, vert, groc i vermell.
A la mà hi porta sempre el seu inseparable fuet, amb el que, perseguint la mainada, fa com si els piqués.
En Berruga és el cap-gros més antic i popular dels de Figueres. Pot ser el primer que es va tenir, al menys és el del que se’n té constància escrita de temps més llunyans, des de 1876. L’actual, és el tercer ja que, el primer, es va perdre durant la guerra civil. El segon, fet al 1944 de guix, es va trencar el nas i, al fer-ne una còpia més lleugera, l’actual, a l’any 1994, va caure i es va esmicolar.
Aquesta tercera còpia, feta a Fresser, presentava un Berruga molt moreno, com si hagués fet raig “v”, ha aguantat fins 2006, en que, amb moltes rascades, esquerdes, pelats, algun forat i la base de subjecció malmesa, ha sigut convenient fer-li una restauració.
Al taller Ventura & Hosta, de Navata, han aprofitat aquest repàs per deixar-lo el més semblant possible a l’original, tant pel que fa al color com en altres aspectes, com ara el nas, que era una mica tort i li han posat bé, fent servir la mateixa tècnica i material que quan es va fer aquesta copia. També se li ha afegit una tercera dent, que l’original portava i aquest no. S’ha fet durant el mes d’abril per tenir-lo a punt per la inauguració de les Fires de Santa Creu, el divendres 28.
Té dos “germans“, amb un disseny molt similar i sortits també d’Olot. Són el “Lligamosques“, d’Olot, i en “Llúpia“, de Vic. Tot i que Joan Amades, al Costumari Català parla d’ell, situat a l’any 1934, i diu que “anava acompanyat de la seva muller“, no es té cap constància que sigui així.
Algunes entitats figuerenques varen posar en marxa, per Santa Creu de l’any 1997, un festival de cultura popular i tradicional que es fa cada any durant la setmana de les Fires i Festes, que s’anomena Berrugam, en honor d’aquest cap-gros, la imatge del qual forma els cartells.
Música:
Per Santa Creu de l’any 2000, es va estrenar la música del seguici popular. L’any 2001, per anar completant, es va encarregar al compsitor figuerenc Jaume Cristau, un ball per en Berruga, que es va estrenar per Santa Creu d’aquell mateix any, interpretat amb instruments de la cobla actual i de l’antiga:
També podeu escoltar la música del dia de l’estrena, gravat a la Plaça de l’Ajuntament en directe i interpretat pels Ministrers de Figueres en directe per Santa Creu 2003.
Actualment a la nostre colla disposem el Berruga actual més una rèplica feta per Ventura & Hosta al 2012 que és d’exposició.
Galeria de Fotos
Fonts i referències sostretes de les fotos:
Ref. 1 (Diari Hora Nova Núm 1107-Arxiu Biblioteca Fages de Climent) – Autor desconegut
La resta de fotos són sostretes de la web anterior dels Amics dels Gegants i membres de la colla.