Vocalia de l’Empordà
Vocal actual: Miquel Corney (Figueres)
Email: vocaliageganteraemporda@gmail.com
Trobada Comarcal:
10a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Bàscara, 6 d’octubre del 2024
9a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Fortià, 24 de novembre del 2019
8a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Begur, 3 de desembre del 2017
7a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Platja d’Aro, 1 de maig del 2016
6a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Viladamat, 8 de novembre del 2015
5a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Borrassà, diumenge, 13 d’octubre de 2013
4a Trobada comarcal gegantera de l’Empordà
La Selva de Mar, diumenge 7 d’octubre de 2012
3a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Vilajuïga, diumenge 16 d’octubre de 2011
2a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Armentera, 24 d’octubre del 2010
1a Trobada gegantera comarcal de l’Empordà
Peralada, 18 d’octubre del 2009
La vocalia gegantera de l’Empordà es va sorgir al 2008 format entre unes colles geganteres de la zona que volien constituir com la “vocalia gegantera de l’Alt Empordà” per mantenir el contacte d’entre colles i organitzar una trobada comarcal cada any. Al 2011 degut que algunes colles del Baix Empordà volien ser identificades es va dissoldre el nom i es va canviar per “Vocalia de l’Empordà” i van sorgir més trobades comarcals els següents anys inclús amb un ball pròpi “el Toc de l’Empordà”. El 2020 va ser un any difícil per la majoria de colles degut la pandèmia de Covid-19 i la vocalia va ser inactiva durant uns anys fins que aquest any 2024 es torna l’activitat de la vocalia però actualment està integrat dintre de la Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Gironines amb un vocal de l’Empordà incluït.
La trobada gegantera comarcal de l’Empordà s’ha celebra en pobles que no tenen gegants o amb gegants adormits, això es va començar desde 2009 a Peralada fins que es van seguint més edicions fins el dia d’avui. Uns dels propòsits de la nostre trobada comarcal és reunir l’agermanament de les colles, incentivar les poblacions amb gegants dormits, portar el món geganter a poblacions on no s’ha sorgit mai cap acte, i inclús sembrar una llavor per si la població vol engrescar a crear-se una colla, gràcies d’això fins el dia d’avui han sorgit colles noves durant uns anys (colles de gegants com Peralada, Viladamat, i Platja d’Aro, i de capgrossos com l’Armentera, Begur i Fortià, i es va ressuscitar els gegants de Vilajuïga entre altres…) i com totes les colles geganteres sempre hi han alts i baixos però propòsits com la trobada comarcal ajuda a créixer (o mantenir) el món geganter tant les nostres comarques o a tot arreu.
Les comarques de l’Empordà no només bufa la tramuntana sinó que també hi ha molta fal·lera gegantera amb colles de gegants centenaris, d’altres moltes noves que van sorgint i d’altres que per desgràcia estan adormits.