Gegants: Isabel I Ferran (1944)

S’hagué d’esperar cinc anys, fins a la Festa Major de 1944, per a estrenar una nova parella de gegants. El seu constructor fou Lambert Escaler i Millà, un dels escultors de la Casa Ingenio de Barcelona.

La parella de gegants foren pagats per la colònia d’estiuejants, així ho descriu el programa de la Festa Major de 1944:

<Esta Ilustre y real Villa, que en su seno y durante toda su historia se ha visto coronada por un fin de favores recibidos de sus patricios, que han hecho en parte la grandeza del pequeño pueblecito de la montaña, pero grande en espíritu, no pierde esa costumbre típica y tradicional que le han dado siempre los forasteros y por ello este año, como continuación a la vieja leyenda, surgen de espontáneo todos los familiares componentes de la COLONIA VERANIEGA, y de su particular regalan a la VILLA DE MOYÁ la GRAN COMPARSA DE FESTEJOS, que la componen: GIGANTES, OCHO CABEZUDOS y EL TÍPICO POLLO, con sus porreros correspondientes, desvirtuando así aquello de “lo antes no volverá”>

Així com els primers gegants no consta que mai tinguessin nom, els nous gegants foren designats com a Isabel i Ferran, ja que en aquells moments era obligatori batejar a totes les parelles amb el nom dels reis catòlics. A mes del nom, molts dels gegants sortits del mateix taller tenen idèntica fesomia, ja que foren fets amb els mateixos motlles.

Així doncs el dia 15 d’agost de 1944 els nous Gegants i Capgrossos arribaven per el “Poble Nou” acompanyats del Pollo i els Porrers.

L’arribada dels gegants pel poble nou de Moià
L’arribada dels gegants acompanyats dels nous capgrossos, els dos capgrossos del barret tricorni i el Pollo Matapuçes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quan sortien els gegants? Des de 1944 fins a finals dels anys setanta els gegants sortien en comptades ocasions, doncs només ho feien per Corpus i per Festa Major.

Però cal destacar una sortida que van realitzar fora que fou l’any 1951 a Manresa on van ser presents a l’estrena de la Pubilla, i van ser acompanyats de gegants de gran renom com els de Barcelona Ciutat, Solsona, els de la Patum de Berga, Terrassa, Sallent… entre d’altres.

A partir de 1982 amb la revifada gegantera que es va viure a Catalunya, els gegants van començar a participar a trobades d’arreu de Catalunya i es quant es va crear la colla gegantera per gestionar les diferents sortides i tenir cura dels gegants Ferran i Isabel.

El vestuari: El llarg d’aquests més de setanta-cinc anys han variat tres cops de vestuari. Els primers vestits els van dur des del 1944 fins al 1979, es caracteritzaven pel color rosat que portava la geganta amb una capa groguenca i un coll alçat que no es gens habitual veure-ho en la resta de gegantes. El gegant en canvi, va totalment blau  i uns brodats de color daurat.

L’any 1979 les dones jubilades del esplai els hi fan uns vestits nous, el gegant manté el color blau del vestit i se’l hi afegeix una capa vermella. En canvi la geganta fa un canvi radical canviant el rosat pel verd, amb una capa marronosa.

El 1992 fan un tercer canvi de vestuari seguint la mateixa linia però canviant la tonalitat del color blau del gegant i el verd de la geganta, en canvi les capes es segueixen conservant les del 1979.

El quart vestit arriba l’any 2019 amb el Projecte Gegant, amb l’objectiu de mantenir la identitat d’aquests gegants com són els colors que en són característics, el coll de la geganta, la pessamaneria del pit de la geganta o l’escut de la Vila de Moià que porta el gegant

Primers vestits (1944-1979)
Segons vestits (1979 – 1992)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tercers vestits (1992-2019)
Quarts vestits (2019 – actual)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Des de l’any 2007 estan exposats davant de la sala de plens de l’Ajuntament de Moià. Per protocol només surten per la Festa Major (del 14 al 17 d’Agost), les havaneres (primer dissabte d’agost) i per la trobada de gegants (últim dissabte de juliol). Tot i això si són sol·licitats per una sortida fora de la població i és per un motiu excepcional es passa a votació en la següent assemblea de la colla gegantera per aprovar o desestimar la petició rebuda.

A principis de juny de 2018, i en motiu del dia del associacionisme cultural es donava a conèixer el “Projecte Gegant” que consistia amb la restauració dels gegants reis i la confecció de uns nous vestits, degut el seu deteriorament que tenien, amb l’objectiu de presentar-los al juliol del 2019 en motiu del seu 75è aniversari. El projecte va ser de tan èxit i va ser tan rebut pels vilatans de Moià, que es va poder fer realitat el cap de setmana del 27 i 28 de juliol de 2019 amb l’anomenat “Retorn Gegant”.

Així doncs, el dissabte 27 al vespre sorpreníem a tots els vilatans de Moià i forans amb un espectacle anomenat “Moià Gegant” i on hi van participar les diferents entitats de cultura popular i tradicional de la vila, amb més de 120 participants. D’aquesta manera i amb un final espectacular els gegants reis tornaven a Moià amb la seva nova imatge. L’endemà diumenge 28 de juliol es celebrava una trobada inèdita amb la participació de gegants històrics i centenaris vinguts d’arreu de Catalunya. Un total de divuit parelles de gegants.

Actualment s’està treballant per tancar el protocol que han de tenir aquestes dues figures que ja considerem històriques, per tal de tenir per escrit quines han de ser les seves funcions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *