La colla dels geganters i grallers de Navarcles va crear-se al 1.981, amb la donació per part de l’associació navarclina Aplec de Sant Jordi de la geganta Maria, que representa una dona teixidora, en honor a la indústria tèxtil del poble. La presentació de la geganta es va fer el 2 de maig del 1.981, dins dels actes del 13è Aplec de Sant Jordi.
Un any després, l’Ajuntament va ser qui va donar el gegant Tinet, que representa un pagès que va a la verema. La seva presentació es va celebrar el 15 d’agost del 1.982, per la Festa Major d’estiu. Aquell mateix dia es va casar la nova parella de gegants. Els padrins van ser el gegants Gaspar de Sallent i la geganta Hebrea d’Avinyó. També van comptar com a gegants convidats, a banda de Sallent i Avinyó, i els gegants de Cardona, Manresa i Sant Joan de Vilatorrada.
Els noms dels dos gegants van ser decidits pel poble, i són els dels patrons del poble, en Tinet, que és el diminutiu de Valentí, la Maria. Tots dos gegants van ser construïts pel mestre solsoní Manel Casserras i Boix.
Per la revetlla de Sant Joan de 1.983 l’associació de veïns del Barri del Camp de Futbol i Creueta va fer donació d’en Joanet de la Creueta, un petit i simpàtic capgròs.
La primera trobada de Navarcles es va celebrar el 15 d’agost de 1.983. Va comptar com a convidats amb les colles de Alella, Avinyó, Cabrianes, Cardona, Manresa, Matadepera, Navarcles, Navàs, Pont de Vilomara, Premià de Mar, Puig-reig, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Sadurní d’Anoia, Valls de Torruella, Viladomiu Nou, Vilassar de Dalt.
El 13 d’agost de 1.997, dins dels actes de la festa major d’estiu, i en motiu del 15é aniversari de la colla, es va inaugurar el gegantó Claudi, construït per en Toni Mujal de Cardona. El gegantó representa un personatge real, el primer fotògraf que va haver-hi a Navarcles. Aquest personatge va ser escollit per la colla de geganters. En Claudi va ser apadrinat pels gegantons Tinet del barri de Poble Nou de Manresa i Oliveta d’Olesa de Montserrat.
L’any següent, el 15 de febrer de 1.998, dins la 16a trobada de gegants de Navarcles, es va presentar el Monjo Boig, cedit per l’entitat el Bot de Sant Valentí. Aquest original gegant, que en els seus inicis tenia forma de bota de vi, va ser construït per en Sendo Vall, de Sant Vicenç de Castellet.
Amb el pas dels anys el gegant Tinet es va anar deteriorant, i es va optar per realitzar una rèplica exacte del nostre gegant amb fibra de vidre. Aquesta còpia la va realitzar en Toni Mujal, de Cardona, i va ser presentat el 7 de febrer de 2.010, dins dels actes de la 28 trobada de gegants de Navarcles. El Tinet original ha quedat exposat al Ajuntament, i la rèplica es la que utilitza la colla per realitzar les activitats de la colla.
En motiu de la 30a trobada de gegants de Navarcles, el 12 de febrer de 2.012 es va inaugurar el gegantonet Shrek. Aquest simpàtic personatge va ser construït per Marta Soteras, de la vila de Gràcia de Barcelona, i en Jordi Camprubí, de Sant Salvador de Guardiola. El vestit va ser confeccionat per na Montse López. L’elecció del gegantonet va ser per part dels petits de la colla, que són qui el fan ballar a les actuacions que realitza la colla. En Shrek va ser apadrinat pels gegantonets Quim i Anna, de la colla de Súria (Poble Vell).
Com en el cas del Tinet, la Maria també es va anar deteriorant, i es va optar per realitzar una rèplica, realitzada per en Toni Mujal, de Cardona. La nova Maria va ser presentat el 18 de febrer de 2.018, dins dels actes de la 36 trobada de gegants de Navarcles. La Maria original ha quedat exposat al Ajuntament, juntament amb en Tinet original.
Els nostres gegants han apadrinat les següent colles:
- Na Maria, del gegant Lluís de Vilassar de Dalt (Maresme)
- En Tinet, de la geganta Adelaïs de l’Esquirol (Osona)
- En Tinet i na Maria, dels gegants Pere i Guillema del Pont de Vilomara (Bages)
- En Claudi, dels gegantons Aigó i Isarn de Sant Fruitós de Bages (Bages)
- En Tinet i na Maria, del gegant Miner del Poble Vell de Súria (Bages)
- En Claudi, de la gegantona Tia Sala de Santpedor (Bages)
El primer cap de colla de l’entitat va ser en Antonio Hernández. Posteriorment el va succeir en Lluís Domene, i finament els actuals caps de colla, en Josep Roda i en Amador Codina.
Des de 1.983 s’ha organitzat anualment la trobada de gegants de Navarcles. Inicialment es celebrava per la festa major d’estiu, a l’agost, però posteriorment es va modificar la data al febrer, per la festa major d’hivern.
La mitjana de colles que participen en la trobada arriba a la vintena. Destaquem la XV Trobada, al febrer de 1.997, on la colla de Navarcles va ser proclamada població representant de la vocalia Bages i Berguedà, amb l’assistència de més de 40 colles i unes 1.300 persones, així com el XXV aniversari de la colla, amb un cap de setmana de celebracions i la presència especial de la imatgeria de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
La colla de Navarcles, en aquests anys d’història, ha realitzat més de mig miler de sortides per diferents poblacions de tota Catalunya, així com varies fora de les nostres terres. En destaquem les següents:
- Lavelanet (França), al 1.996
- Alacalá la Real (Almeria), al 1.997
- Serón (Almeria), al 1.998
- Sant Ponç de Thomières (França), al 1.999
- Fuente Palmeras (Córdoba), al 2.002
- Calatayud (Aragó), al 2.003
- Manacor (Mallorca), al 2.005
- Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord), al 2.006
- Ascensió amb en Claudi al Carlit (Catalunya Nord), al 2.007
- Fraga (Baix Inca), al 2.008
- Bergara (Guipuzkua), al 2.009
- Sant Lluís (Menorca), al 2.010
- Ascensió amb en Tinet i na Maria al Canigó (Catalunya Nord), al 2.011
- Argelès sur Mer (Catalunya Nord), al 2.011
- Sant Ponç de Thomières (França), al 2.012
- Pollença (Mallorca), al 2.013
- Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord), al 2.014
- Travessa Navarcles a Montserrat amb en Tinet i na Maria, al 2.015
- Cascante (Navarra), al 2.016
- Viana (Navarra), al 2.017
Com una de les entitats importants de Navarcles, ens agrada participar sempre que podem en les activitats que es celebren al poble durant l’any. D’aquesta forma, a part d’organitzar la trobada de gegants, que actualment es celebra per la festa major d’hivern, és a dir, als voltants de Sant Valentí (14 de febrer), també hi participem en les següents festes.
- Monacàlia (Març-Abril)
- Aplec de Sant Jordi (Abril)
- Ball de festa major (Agost)
La nostra colla està formada per un grup de gent molt diversa, tant pel que fa a edat com a procedència. Segurament aquest és un dels motius que fa que la colla tingui tanta empenta i vitalitat, ja que combina la veterania amb la joventut, i agafa la rauxa de la gent de Navarcles i els nous vinguts, ja siguin d’altres pobles de la comarca, de fora Catalunya i fins hi tot de l’altre costat de l’Atlàntic, fent que la nostra fal·lera augmenti com l’escuma.