Història

Vic és una ciutat amb una llarga tradició gegantera, a part dels Comtes d’Osona i la Família Llúpia, són diversos els barris que han construït la seva pròpia imatgeria festiva.

Després de la creació dels gegants del Carrer de Gurb l’any 1976, i els del barri del Remei el 1981, el barri de Santa Anna va estrenar les seva parella el 15 de Juliol de 1984.


Estrena dels gegants, 15 de Juliol de 1984

La Maria i en Nicolau van ser dissenyats per la ninotaire Pilarín Bayés, i construïts pels mateixos veïns del barri.


Procés de construcció dels gegants, durant l'any 1984. 

Durants els primers anys de vida, la Colla de Geganters va fer nombroses sortides arreu de Catalunya, fins i tot a Andorra, per tal d’organitzar la trobada de Santa Anna a finals de juliol, coincidint amb les festes del barri. Poblacions com l’Esquirol, Sant Julià, Tona, Olost, Ribes o Calella eren habituals al calendari de la Colla.

L’any 1989, coincidint amb el cinquè aniversari dels gegants, es presenta la Colla de Grallers, formada per una vintena de joves, i que amb els anys es va convertir en una de les més actives de la comarca.

Per potenciar el fet geganter, i com ja havien fet altres comarques anteriorment, l’any 1993 es celebra a l’Esquirol, la 1a Trobada Comarcal de Gegants d’Osona. L’any següent, i per celebrar el desè aniversari dels nostres gegants, es celebra la segona edició de la trobada al barri de Santa Anna.
En aquell cas ens acompanyaren una quinzena de colles d’arreu d’Osona, que es van repartir en quatre cercaviles pels diferents carrers del barri, fins a arribar a la pista, on es feu la inauguració de la remodelació del Parc de Santa Anna.


Programa de la II Trobada Comarcal de Gegants d'Osona i 10è Aniversari.

Cinc anys més tard, Vic era designada com a XIV Ciutat Gegantera de Catalunya, durant tot aquell any, els grallers de Santa Anna, van ser els encarregats d’acompanyar els gegants de Vic i els de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, en totes les seves sortides.

Com a agraïment a la tasca, i per tal de celebrar el quinzè aniversari d’en Nicolau i la Maria, i els 10 anys dels grallers, en Treball i la Cultura, van participar a la XV Trobada de Gegants de Santa Anna, l’any 1999.
Aquella trobada va ser força especial, ja que ens van acompanyar la resta de figures i colles de la ciutat. Els gegants dels barri del Remei, del Carrer de Gurb i del Carrer de la Riera, els gegants de les escoles Sagrat Cor, Pare Coll i Guillem de Mont-rodon, els gegantons d’Osona Gegantera i els gegants de la Ciutat.

Durant la festa major de l’any 2000 es va revelar que la geganta Maria estava embarassada, els veïns del barri van poder triar una de les ecografies que havia fet la ninotaire Pilarín Bayés per decidir com seria el nou membre de la colla. Durant tot un any la Maria va participar a les cercaviles amb una panxa digna d’una geganta, fins que durant la festa major de l’any 2001 es va presentar el fill de la parella. En Xumet, nom que també van escollit els veïns i veïnes en una votació popular. Els padrins foren els gegants de Vic.


Bateig d'en Xumet - XVII Trobada. 15 de Juliol de 2001

En el transcurs de la cercavila de l’any 2003, es va celebrar la primera cursa de gegants.

L’any 2004, i per celebrar el vintè aniversari de les figures, els veïns van construir uns nous vestits per la parella, seguint el disseny i patró dels antics, respectant els colors i la reconeguda imatge dels gegants.

Malauradament la colla de Geganters i Grallers de Santa Anna, va anar reduint la seva activitat, participant tant sols a la festa major del barri, i fins a parar temporalment l’any 2009, coincidint amb el seu vinticinquè aniversari.

L’any 2011 un nou grup de gent, amb el suport d’ex-geganters i l’Associació de Veïns van reactivar la colla de geganters.

Durant aquests anys, s’ha impulssat un nou grup de grallers, s’han transformat els antics capgrossos Gat i Patufet en gegantons, perquè els poguessin portar els més petits de la colla, s’ha recuperat el ball de gegants i s’ha participat en nombroses trobades i cercaviles arreu del país, així com als diferents barris de la ciutat de Vic.


35 Anys de Gegants. 27 de Juliol de 2019

 

Fets importants

1984 – Estrena dels Gegants Nicolau i Maria.

1989 – Presentació del Grup de Grallers de Santa Anna.

1992 – Els gegants de Santa Anna són padrins, juntament amb els d’Olost, d’en Bartomeu i la Maria, gegants de Sant Bartomeu del Grau.

1994 – 10è aniversari dels gegants. II Trobada Comarcal de Gegants d’Osona.

1999 – 15è aniversari dels gegants. Estrena del ball propi “Estana”. Participació dels Gegants de l’Agrupació a la trobada.

1999 – Vic Ciutat Gegantera. Amb la participació dels Grallers de Santa Anna.

2001 – Bateig del gegantó Xumet.

2004 – 20è aniversari dels gegants. Estrena dels nous vestits.

2009 – 25è aniversari dels gegants. Festa de comiat de la Colla de Geganters.

2011 – Reactivació de la Colla de Geganters i Grallers de Santa Anna.

2012 – Estrena del Gat.

2013 – Estrena d’en Patufet.

2014 – 30è aniversari dels gegants.

2017 – Reestrena del Ball Estana.

2019 – 35è aniversari dels gegants. Festa solidària.