Sortida a la 10a trobada del Poble Vell de Súria

març 15, 2018 in Sortides

suriaCom ja es costum de la casa des de fa un grapat d’any, per diumenge de Rams toca anar a visitar als nostres bons amics del Poble Vell de Súria, i aquest any no és cap excepció. En aquesta ocasió els amics de Súria celebren el 25 de març la seva desena edició de la trobada.

Els horaris previstos són:

. 09:30 Plantada de Gegants i esmorzar
. 12:00 Benedicció del Ram
. 12:15 Sortida de la cercavila
. 14:30 Dinar de Germanor

Les colles que participarem a la 10a trobada som:

Geganters i Grallers del Poble Vell de Súria
Gorg de l’Olla de Súria
Geganters de Navarcles
Geganters de Cardona
Geganters de Sant Joan despí
Geganters de Canovelles
Geganters de Calders
Geganters de Ripollet

El plànol del recorregut previst és el següent:

suria_planol

Si ens voleu acompanyar ja sabeu on ens trobareu.

Sortida a la 27a trobada de Santa Perpètua de Mogoda

març 6, 2018 in Sortides

El diumenge 11 de març farem la primera sortida després de la nostra trobada i l’estrena de la nova Maria. En aquesta ocasió tornem a visitar als companys de Santa Perpètua de Mogoda, que celebren la seva 27a trobada, amb la seva original gimcana de gegants.

Els horaris previstos són:
Plantada i esmorzar: 9’00h al Parc Municipal
Sortida: 11’00h Parc Municipal
Final: 13’30h a la Plaça de la Vila

Les proves son molt fàcils i aptes per a tots els gegants i geganters.
1ª prova.- “collarets” : Lligar troços de llana a un collaret que portarà el gegant.
2ª prova.- 3 en ratlla: geganters faran una petita lligueta.
3ª prova.- Tourmalet: Trajecte en pujada que faran els grallers mentre toquen “gener” i un gegant tombat.
4ª prova.- Faixes: un nombre de geganters es posaran les faixes com en una cursa de relleus.
5ª prova.- xut: Un dels gegants picarà una pilota amb el peu i intentarà introduir-la en el lloc disposat.

El recorregut serà el següent:

Després de la trobada hi ha l’opció de participar a la calçotada popular al par municipal, amb concurs de titus inclòs.

Veniu i acompanyeu-nos a aquesta original sortida.

Crònica de la 36a trobada de Navarcles i l’estrena de la Maria 2.0

març 6, 2018 in Cròniques, Navarcles

L’edició de la trobada de gegants de Navarcles del 2018 ha tingut forces novetats respecte a les anteriors, tal com llegireu en aquesta crònica.

Els dies previs a al trobada van ser d’incertesa meteorològica, ja que es preveien pluges pel diumenge, però per sort, a mesura que s’acostava el dia va variar la predicció.

Dissabte vam tenir una mala noticia. La colla de Sant Feliu Sasserra no podria participar a la trobada degut a que un familiar d’un membre de la colla havia mort. Es va donar el condol a la colla, entenent perfectament les causes de la no participació a la trobada.

Diumenge a primera hora, com és costum, la colla vam començar els preparatius a l’escola verda per acollir a les 15 colles convidades.

Una de les novetats va ser la plantada de les colles, que es va fer dins la pista poliesportiva de l’escola, a la que recentment han ficat una taulada. D’aquesta manera els gegants quedaven en una zona plana, no com fins ara, que es plantaven a l’avinguda Piscines i Esports, que fa pendent. Una altre novetat va ser la recuperació de l’antic vestit de la Maria, recuperant els seus colors més de treballadora de industria tèxtil.

Les colles van començar ha arribar ben matineres, i abans de les 10:30 ja estaven totes a l’escola, esmorzant, fent el cafè i petant la xerrada. Mentrestant alguns dels membres de la colla aprofitaven per assajar el ball final i la presentació de la nova Maria, que es faria a la plaça de la vila.

A les 11:15, ben puntuals, es va iniciar al ja clàssica sessió d’estiraments dirigida per la Núria Codina. En aquesta ocasió la participació de les colles va ser molt multitudinària, ajudat pel fet que els gegants estaven plantats a la pista on es feia la sessió d’estiraments i que el so i el temps eren bons.

Una altre novetat, en aquest cas tecnològica, va ser comptar amb la col·laboració d’en Toni Quesada i el seu dron, que ens va poder proporcionar unes fotos i vídeos impressionants des de perspectives fins ara mai vistes de la sessió d’estiraments, la passejada quan passava per la Font Vella i la part final a la plaça de la vila.

Seguint amb la puntualitat que tant poc caracteritza la nostra colla es va iniciar la passejada, encapçalada per la colla de Navarcles, i que va fer el ja clàssic recorregut pels diferents carrers del poble, finalitzant a la plaça de la vila. També com novetat, aquest cop la colla amfitriona va ser la primera en entrar a plaça, per tal de poder anar fent els preparatius de l’estrena.

Un cop van entrar totes les colles a la plaça, es va iniciar la mostra de balls, participant les colles de Cervera, Barceloneta i Moià.

Posteriorment va començar la presentació de la nova Maria, amb un espectacle escrit per la Txell Royuela, on els gegants de Navarcles van ser els protagonistes amb veu pròpia. Primer va fer la introducció en Claudi, i a continuació la Maria va fer un emotiu del que ha viscut aquests anys discurs amb la música de “Una mattina” de Ludovico Einaudi de fons, que va fer saltar la llagrimeta a més d’un. Aquest és el text:

Vaig arribar a Navarcles l’agost de 1981, nascuda de les mans del mestre Manel Casserras i Boix, (al del sia).
Em dic Maria, com la patrona del poble i sóc teixidora, com tantes i tantes navarclines que treballaven a les fàbriques tèxtils.
Al 1982 ens vam casar amb el Tinet, un pagès que treballa la vinya.
Hem estat molt feliços.
Hem viatjat per tot Catalunya, per Andalusia, Balears, País Basc i França.
Hem ballat en places, carrers, i muntanyes, del Canigó a Montserrat.
He vist créixer i fer-se grans a molts navarclins.
Us he vist amb els avis, amb els pares, i després amb els vostres propis fills.
Us he vist somriure, us he vist plorar, us he vist amagar-vos del Boig, us he vist perseguir l’Shrek, i demanar aigua al Claudi els dies més calurosos de l’estiu.
Però jo enyoro al meu Tinet, Enyoro molt al meu Tinet.

Posteriorment els Tinets original i nou tenen una conversa entre ells, i a continuació els petits de la colla van buscar a la nova Maria, que apareix des de darrera l’ajuntament amb la música de “To glory” de Two Steps From Hell, saludant a tots els gegants de Navarcles fins finalment avançar juntament amb la Maria original, que li cedeix la seva llançadora on ha anat acumulant totes les seves vivències.

Un cop acabada la presentació es va ballar el “Valset de Lourdes”, amb les dues parelles de Tinets i Maries. Els balladors van ser Llu Quintana (Maria nova), Alberto Freixa (Maria orginal), Javi Puentes (Tinet nou) i Isma Efelis (Tinet original), i els músics van ser Ali Arauzo, Joan Vila, Lluís Morató, M. Àngels Domene, M. Ángeles Alpañez, Nuri Codina, Pep Bruch, Roger Puentes (gralles) i Jose Díaz, Josep Roda, Lluís León, Marga Soriano (percussió).

Posteriorment al ball es va fer el sorteig del pernil, es van entregar els records a les colles participants i es va finalitzar tot plegat amb una ball conjunt de totes les colles.

Com heu pogut llegir van haver un bon munt de novetats, però sens dubte la més gran i “gegantina” va ser la nova Maria 2.0, que ben aviat començarà a voltar per tot el territori com ambaixadora de Navarcles. Esperem que ho faci tant bé com la nostra Maria original, que de moment està exposada a l’ajuntament amb el seu estimat Tinet.

36a Trobada de Navarcles amb una estrena especial

febrer 13, 2018 in Navarcles

El diumenge 18 de febrer al matí celebrem a Navarcles la nostra trobada. Aquest 2018 arribem a la 36a edició, i de moment us podem avançar que serà força especial, amb una aparició molt especial.

Els horaris de la trobada són els habituals, us els detallem a continuació:

. De 9:00 a 11:00, plantada de les colles participants i esmorzar de germanor al CEIP Catalunya (Escola verda). Com a novetat, aquest any la plantada serà a la pista poliesportiva de l’escola verda.

. De 11:15 a 11:25, sessió d’estiraments pels geganters a la pista poliesportiva de l’escola, a càrrec de la fisioterapeuta de la colla, per evitar ensurts.

. A les 11:30, inici de la passejada pels carrers del poble.

. A les 13:00, arribada a la plaça de la vila i entrada de totes les colles.

. De 13:00 a 13:15, petita mostra de balls de quatre de les colles participants.

. De 13:15 a 13:30, presentació i mostra dels gegants de Navarcles.

. De 13:30 a 13:45, sorteig, entrega dels records, ball final general de totes les colles i fi de festa.

Les colles convidades que participaran aquest 2018 a la trobada són:

Aiguafreda Osona
Artés Bages
Barcelona – Barceloneta Barcelonès
Cabrils Maresme
Cervera Segarra
Hostalric Selva
La Seu d’Urgell Alt Urgell
L’Estartit Baix Empordà
Martorell Baix Llobregat
Moià Moianès
Navarcles Bages
Sant Feliu Sasserra Bages
Sant Fruitós de Bages Bages
Sant Joan de Vilatorrada Bages
Sant Pere de Torelló Osona
Santa Perpètua de Mogoda Vallès Occidental
Súria – Poble Vell Bages

El recorregut previst és de 1600 metres. El detall el trobareu al següent plànol:

Us recomanem especialment que no us perdeu la part final de la trobada a la plaça de la vila. No us en penedireu!!!!