La Festa Major

Cada quart diumenge d’agost, Castellterçol celebra la seva Festa Major, cinc dies plens d’activitats per tots els gustos. Des de la seva creació, els gegants i nans prenen un paper molt important a la festa.

La cercavila de Festa Major

Dissabte a la tarda, els gegants i nans realitzen un recorregut pel nucli històric de Castellterçol amb la tradicional visita a les residències d’avis i àvies del municipi. És un dels dies més especials per la colla, ja que surt al carrer la parella de gegants originals (o vells) acompanyats dels sis nans. Ballen a so dels grallers i tabalers de Castellterçol, amb el repertori musical propi. Alguna festa major, depenent del nombre de portadors i portadores, també surten la parella de gegants nous.

 

La sardana dels gegants de Castellterçol

És el moment més esperat. A la plaça Vella, abans del pregó de la Festa Major de dissabte, els gegants i els nans interpreten la sardana “Els Gegants de Castellterçol”, del mestre Joaquim Serra. És un ball únic a Catalunya perquè els gegants i nans interactuen conjuntament, un fet característic de Castellterçol.

 

La Dansa i el Ball del Ciri de Castellterçol

Diumenge de Festa Major el poble es desperta preparat per ballar la Dansa i el Ball del Ciri de Castellterçol. Els gegants no es perden l’esdeveniment i acompanyen i presideixen les danses a la plaça.

  • Diumenge: Acompanyen les parelles i les autoritats de l’Ajuntament a l’església per anar a Ofici solemne. En acabar, acompanyen les parelles i les autoritats fins a la plaça Vella, on presideixen la Dansa i el Ball del Ciri.
  • Dilluns: presideixen la Dansa i el Ball del Ciri a la plaça.

 

La corredissa

Era l’any 1997 quan per primera vegada els nostres gegants Griselda i Tallaferro es van despertar una nit de Festa Major per fer la cercavila més esbojarrada de la comarca. Naturalment, l’endemà, un cop els gegants ja estaven més calmats, quan els geganters vàrem sortir al carrer ens vàrem topar amb diverses crítiques que ens deien que podíem fer malbé els gegants. Tot i això, vam continuar celebrant-la i, cada any, la gent hi participava més i ens demanava que volien veure els gegants corrent pels carrers de Castellterçol.

I us preguntareu d’on va sorgir aquesta iniciativa… Doncs resulta que en una trobada de gegants a Mollet, en passar en cercavila per un carrer ple de banderoles, els gegants van haver d’estirar a causa de la seva alçada. De sobte, els geganters es van posar a córrer. A partir d’aquest fet insignificant, va créixer el que avui coneixem com a Corredissa de Gegants, una festa viva i que canviant, amb diverses incorporacions que actualment ja són anècdotes, com el castell fet a la plaça amb la Griselda d’enxaneta.

Us volem recordar que durant els primers anys la cercavila es feia abans del correfoc dels diables, amb els gegants vells. Van donar guerra fins a l’any 2004 quan es van estrenar els nous. El recorregut i el dia han anat canviant fins que s’ha convertit en un acte imprescindible per acomiadar la festa, durant la nit del dimarts de Festa Major.