XII Fira del món geganter

La Fira del Món geganter que es van portar a terme a la nostra vila el passat cap de setmana del 27 i 28 d’abril de 2019.

Des d’un principi amb l’edició de la Fira del món geganter 2019 vàrem plantejar de que aquesta fos temàtica sobre els capgrossos i nans, ja que la nostra vila disposem de dos gegants que sempre van acompanyats de sis capgrossos únics i que conjuntament amb els dos gegants conformen una uniformitat festiva. Aquest fet ens va motivar per donar a la fira del món geganter aquesta rellevància cap al món del capgròs que moltes vegades ha estat a l’ombra dels gegants.

Així doncs, al llarg de la fira, totes les activitats que es van portar a terme posaven una mirada cap al capgròs ja sigui des dels diferents tallers com el “Dóna vida al teu capgròs”,  el taller de teatralització, el joc online, la presència de capgrossos durant l’espectacle o la conferència de capgrossos que es va portar a terme per part del folklorista Jan Grau.

En aquesta fira del món geganter també es va apostar com a novetat el fet que la zona firal fos a una zona interior, aquest fet és degut a les dates en que es va portar a terme la fira i per tal de prevenir el fred com les condicions meteorològiques. Destacar també que des d’un principi teníem clar que la zona primordial d’una fira del món geganter és la zona firal, per aquesta raó totes les activitats es van portar a terme en el seu voltant o era el punt d’inici i final de les activitats. La ubicació interior va ser agraïda per part dels expositors i ens van fer arribar que els hi havia sigut molt còmode.

Complementàriament a la zona firal també es va incloure un espai que portava per nom “la fira menuda”, aquest espai va ser on els infants van poder realitzar diferents tallers com fer-se una xapa, fer-se un barret com el dels capgrossos de Castellterçol, fer-se les corona de la Griselda i la barba del Tallaferro, fer-se un clauer dels gegants o gaudir dels dos tobogans de l’Agrupació.

Sense cap dubte, el moment més celebrat de tota la fira va ser l’espectacle “Som d’on venim”. On el capgròs del nostre antic cap de colla amb l’ajuda dels sis nans de Castellterçol descobrien la història i les tradicions del nostre municipi amb diferents colles participants d’arreu del país, amb música d’una banda de la nostra comarca. El final de l’espectacle culminàvem amb la Festa Major i com no amb el Ball del Ciri que cada any es porta a terme a la plaça vella que tradicionalment és ballat per sis parelles de la nostra Vila. A l’espectacle vàrem adaptar aquest ball per quatre parelles de gegants, aquest fet va comportar que dies previs visitéssim en dues o més ocasions el municipis de Rubí, Arenys de Munt i Campdevànol per tal d’ensenyar el ball als portadors de cada colla a qui agraïm el seu esforç i dedicació per prendre’s expressament aquest ball realitzat expressament per aquesta edició.

El diumenge pararel·lament a la fira d’expostiros i als tallers, va tenir lloc una cercavila de gegants que va culminar al recinte final amb el Ball de Mulassa, cavellets i gegants de Sant Feliu de Pallerols com a convidats d’honor de la festa, la presentació de les figures noves estrenades el darrer any i culminant amb la presentació de la següent fira i culminant amb els balls de protocol de l’Agrupació